Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Planeta je bolesna, treba je lečiti

Obeležen Dan planete zemlje

Pod sloganom „Planeta je bolesna, treba je lečiti“, Dan planete zemlje obeležen je u Požarevcu kraj Ekološkog doma u izletištu Čačalica, gde se ova manifestacija održava već šest godina a ovom prilikom domaćin je bila Osnovna škola „Miloš Savić“ iz Lučice dok su u programu učestvovali osnovci iz svih požarevačkih škola.

-Još uvek nismo jasno označili pravog krivca, profit, jer je zapravo on uzrok svega što ugrožava planetu Zemlju. Današnja poruka je „planeta je bolesna, treba da je lečimo“, kazao je Dragiša Marjanović, predsednik Ekološkog društva „Prijetelji Čačalice“. Pravi je trenutak da sa decom razgovaramo o globalnom zagrevanju, efektu staklene bašte, reciklaži različitih materijala. Uputiti ih na vreme da postanu odgovorni mladi ljudi koji brinu o sebi i o planeti Zemlji. Odrasli treba da im budu uzor u svemu tome“.

Sa Čačalice

Sa Čačalice

-Prema našoj planeti se odnosimo kao da smo pali s Marsa. Možda je to istina jer je Mars, provereno, pust. Samo pažnjom svih nas planeta Zemlja može ozdraviti, u suprotnom u budućnosti, umesto „Dana planete Zemlje“ slavićemo „Noć veštica“, naglasio je Slaviša Radovanović, direktor OŠ „Miloš Savić“ iz Lučice.

 

-Svakodnevno slušamo koliko je naša planeta ugrožena, koliko je loše tretirana od strane svojih stanovnika. Stoga, mogli bismo, baš 22. aprila, početi da se prema njoj odnosimo sa više odgovornosti i poštovanja, ali da to primenjujemo svakodnevno, a ne samo danas. Svaki pojedinac snosi odgovornost, ali, pojedinac može i napraviti promenu.Smanjiti potrošnju energije u domaćinstvu, odvajati i propisno odlagati otpad, ne bacati smeće u reke. Zašto sa promenom ne početi baš danas“, rekao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter