Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Počast žrtvama NATO agresije

Povodom godišnjice agresije NATO pakta, održan je prijem porodica žrtava iz požarevačkog kraja u svečanoj sali Gradskog zdanja uz prigodan program sa koga je poslata poruka mira u čast braničevskih žrtava bombardovanja iz 1999. godine. Polaganje venaca i svečana akademija takođe su bili deo komemorativne manifestacije za 19 žrtava iz ovih krajeva, među kojima je najviše bilo mladića između 20 i 25 godina starosti.

nato_agresija-1

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić na prijemu je rekao da se nada kako se rat više nikada neće ponoviti ni u našoj zemlji, ali i šire. Ilić kaže da se porodicama žrtava koje je Braničevski okrug podneo, svake godine odaje počast i obećava da će lokalna samouprava „učiniti sve da pomogne porodicama poginulih i ranjenih boraca u obezbeđenju boljeg društvenog i socijalnog položaja“.

Prilikom polaganja venaca kod požarevačkog Doma zdravlja na spomeniku „Sloboda“. Vence su polagali članovi porodica poginulih, pripadnici vojske, policije, boračkih i udruženja potomaka, kao i predstavnici grada Požarevca. Uz osvrt na to da je tokom bombardovanja tadašnju SR Jugoslaviju napalo 19 zemalja NATO pakta, pristunima je ukazano i na činjenicu da je „Jugoslavija napadnuta samo zato što je branila svoju teritoriju i suverenitet“.

Dragan Lazović iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova podsetio je da se bombardovanje desilo kao posledica srpskog neprihvatanja ultimatuma u Rambujeu. On ističe i da je zapad tada pružio podršku secesionističkoj politici albanskih terorista na Kosovu i Metohiji. -Besomučno razaranje vojnih i civilnih ciljeva uz preko 2.500 civilnih i vojnih žrtava, trajalo je do 10. juna 1999. godine kad je vojnotehničkim sporazumom i donošenjem Rezolucije 1244 bombardovanje prestalo. Srbiji je ostavljeno da tuguje za svojim nevinim izgubljenim kćerima i sinovima i da sama sanira nanetu štetu, koja se ceni na oko 100 milijardi dolara.“ rekao je Lazović.

Od oko hiljadu poginulih pripadnika vojske i policije tokom bombardovanja, njih 19 potiče iz ovih krajeva. Devetnaest žrtava koje je Braničevski okrug podneo uglavnom su bili mladići između 20 i 25 godina starosti. U čast svih poginulih iz ovih krajeva u Velikoj sali Centra za kulturu upriličena je i svečana akademija „Da se ne zaboravi“ na kojoj je uz prigodne govore izveden i kulturno-umetnički program.

Organizatori komemoracije za žrtve s kraja prošlog milenijuma bili su gradonačelnik Miomir Ilić i predsednik Skupštine grada Bane Spasović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter