Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Počela izgradnja reciklažnog centra u Požarevcu

Polaganjem kamena temeljca otpočela je izgradnja reciklažnog centra čija je vrednost 200 miliona dinara.

Reciklažni centar biće izgrađen pored deponije “Jeremino polje”. Završetak radova se očekuje u septembru a probni rad se očekuje u 2020. godini a za potrebe funkcionisanja ovog objekta biće zaposleno 20 do 25 lica.

Kako je istakao gradonačelnik Požarevca Bane Spasović u skladu sa odlukom Vlade republike Srbije, Braničevski okrug treba da odlaže otpad na deponiju u Lapovu. Kako bi se to izvelo potrebno je da se uradi ova transfer stanica, koju će koristiti za grad Požarevac i opštine Veliko Gradište i Golubac.

Bane Spasović

“Ovo je početak rešavanja velikog ekološkog problema grada i celog Braničevskog okruga, rekao je Spasović dodajući da postojeća sanitarna deponija poslednjih dvadesetak godina zadaje dosta problema, a po njegovim rečima, u poslednje vreme dobija samo privremene dozvole, i desetak godina nema odvoženja otpada iz Požarevačkih seoskih naselja. Krajem prošle godine počelo se sa čišćenjem divljih deponija i paralelno sa ovim radovima, ućiće se i u proces sanacije i rekultivacije deponije u „Jereminom polju“. Reciklažni centar počeće sa probnim radom naredne godine i do tada će biti izvršene sve pripreme.

Više od milion kubika otpada nalazi se na divljim deponijama, kojiih je 26 na teritoriji grada. Ovo je bila jedna ekološka bomba i veliki korak za naš grad u rešavanju tog problema. Pored reciklažnog centra i transfer stanice, neophodno je da se uradi i Centar za prikupljanje otpada za reciklažu, rekao je Spasović prilikom obraćanja.

Kapacitet centra je 115 tona dnevno, linija za separaciju može da obradi četiri tone na sat, odnosno 32 tone dnevno, ostalo ide na transfer stanicu i vozi se dalje. U reciklažnom centru i transfer stanici biće zaposleno dvadesetak ljudi.

Damjan Obućina

Glavni projektant Damjan Obućina kaže da će se budući reciklažni centar i transfer stanica za otpad sastojati iz četiri celine. Prethodna separacija otpada predviđena je strateškim dokumentima Vlade Srbije i ona će se vršiti u domaćinstvima, potvrdio je Obućina. To znači da će i u Požarevcu građani vrlo brzo morati da različite vrste komunalnog otpada odlažu u posebne kontejnere.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je dodao da se u Požarevcu trenutno izvode investicije u vrednosti od preko milijardu dinara, što predstavlja nezabeležen podatak u bližoj istoriji lokalne samouprave.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter