Почетак » Актуелно » О Граду
 

Почела обука за личног пратиоца

Обука за 35 кандидата за личне пратиоце детета почела је данас. На реализацији ове услуге у јануару је ангажовано 40 пратилаца, а будући да и даље постоји потреба за њиховим ангажовањем, пројектом који реализује Удружење “Veritas” обезбеђена су средства за едукацију нових 35.

Члан Градског већа задужен за социјална питања и здравство – Славиша Стојковић

На конференцији за медије која је одржана том приликом члан Градског већа задужен за социјална питања и здравство Славиша Стојковић је рекао да ће у наредном периоду средства за ову намену бити увећавана, јер су финансије града стабилне, а услуга ће бити обухваћена и буџетом за 2021. годину. Стојковић је још додао да град издваја значајна средства из области социјалне заштите и да ће се тај тренд наставити убудуће, такође пожелео је полазницима обуке пуно среће у будућем раду.

Овај пројекат спроводи Удружење за неговање здравих стилова живота “Veritas” уз финансијску подршку града Пожаревца.

Јасмина Турудић, председница Управног одбора Удружења за неговање здравих стилова живота “Veritas” подсетила је приликом обраћања да је град од 2017. године подржао ову врсту услуге као пилотирање и тада је било 11 личних пратилаца за једанаесторо деце, јер је ово услуга која подразумева да један пратилац ради са једним дететом са сметњама у развоју.

Јасмина Турудић, председница УО Удружења за неговање здравих стилова живота “Veritas”

„Данас, након три године спровођења овог пројекта постоји 40 личних пратилаца за 40-оро деце. Међутим, постоје и друга деца којима је ова услуга потребна. До потребе за личним пратиоцем се долази тако што се она утврђује на интерресорној комисији и као мера обавезује удружење да и та деца буду обухваћена овом услугом”, истиче Турудић додајући да Удружење прави листу чекања, на којој се тренутно налази десеторо деце, што значи да би ову годину требало да завршимо са бар 50 личних пратилаца.

По њеним речима, ова услуга се показала као велика помоћ најпре детету са сметњама у развоју како у вртићком делу тако и у школско-образовном програму, али је од велике помоћи и родитељима, јер су колико толико растерећени, док и васпитно-образовни кадар у вртићима и школама добија једну врсту подршке.

Подели са другима: Facebook Twitter