Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Počela obuka za uslugu „Lični pratilac deteta“

Udruženje „Veritas“, uz podršku grada Požarevca, organizuje trodnevnu obuku za lične pratioce od 18. do 20. juna, za kandidate iz Požarevca i Kostolca.

Program obuke akreditovan je od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, a sprovodi ga autor programa Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica.

Lični pratilac je usluga socijalne zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, hranjenju, održavanju lične higijene, oblačenju i komunikaciji sa drugima, a pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Grad Požarevac raspisuje javni konkurs za pružanje ove usluge, a u okviru perioda januar – 31. avgust odvojeno je 25 miliona dinara. U okviru usluge se finansira direktno rad ličnih pratioca, pratećih stručnih radnika i koordinatora, prevoz dece i korisnika i druge potrebe. A do kraja godine biće izdvojeno ukupno 33 miliona dinara za ovu namenu.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti ističe da grad Požarevac preko javne nabavke finansira ovaj projekat, a uslugu trenutno koristi 44 deteta:

„Usluga se pruža kako na teritoriji grada Požarevca, tako i našoj deci koja su na školovanju u Beogradu. Ono što je bitno napomenuti je da je obuhvaćeno 7 objekata predškolskih ustanova i 7 osnovnih škola na našoj teritoriji i 2 osnovne škole u Beogradu. Evidentno je da imamo novih pet zahteva za ovu uslugu, što znači da će od septembra broj biti povećan na 49.“

Jasmina Turudić predsednica Udruženja “Veritas” rekla je ovom prilikom da je ovom udruženju jako važno da lokalna samouprava jednom godišnje održi ovakvu obuku:

”Edukacija je jako važna zato što kroz ovu obuku dobijamo potencijalne kandidate koji će raditi direktno sa našim korisnicima. Na taj način podižemo kapacitet Udruženja sa jedne strane a sa druge strane stvaramo mogućnost izbora adekvatnog kandidata za svako dete. U usluzi ličnog pratioca deteta bez obzira što imate dobre kandidate ne odgovara svaki kandidat svakom detetu. Onda morate voditi računa posebno o tome koje karakteristike ima lični pratilac koje afinitete i onda spajamo sa detetom.

Lični pratilac je usluga socijalne zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, hranjenju, održavanju lične higijene, oblačenju i komunikaciji sa drugima, a pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter