Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Počele svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga u Velikom ratu

Počast besmrtnim junacima

Povodom obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu  ,u parku na obali Dunava kod Velikog Gradišta položeni su venci  kraj spomenika besmrtnim junacima oslobodilačkih ratova 1912-1919. godine a u svečanoj sali predstavljeni su monografija i film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“.

Polaganje venaca

Polaganje venaca

Inače, opština Veliko Gradište i grad Požarevac ove godine, zajedničkim programom pod nazivom „Od Rama do Krfa 1915 – Do poslednjeg čoveka“, obeležavaju stogodišnjicu odbrane Stiga u Velikom ratu, u kojoj je učestvovao Deveti pešadijski puk prvog poziva, u sastavu Dunavske divizije prvog poziva, braneći Stig i Mlavu i povlačeći se od Rama na Dunavu do Krfa.

Centralna svečanost biće održana u selu Ram na Dunavu, 7. oktobra, gde je pre sto godina izvršen napad brojno i tehnički nadmoćnijih Makenzenovih Nemaca u sastavu austrougarske vojske.

Polaganje venaca

Polaganje venaca

Na Vidovdan je održana prva svečanost predviđena pomenutim programom u okviru koje su vence na spomenik junacima položili načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, gradonačelnik grada Požarevca Miomir Ilić i predsednik Skupštine grada Bane Spasović, predstavnici Vojske Srbije, Društava za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Velikog Gradišta i Beograda, Gradski odbor SUBNOR-a iz Požarevca, predstavnici naselja Četereže kod Žabara i Srpskog pokreta obnove iz Velikog Gradišta.

Nakon pozdravnog obraćanja predsednika opštine Veliko Gradište Dragana Milića, u sali Skupštine opštine, monografiju „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918’“ predstavile su, u ime izdavača i grupe autora ispred Istorijskog arhiva Požarevac, direktorka Arhiva dr Jasmina Nikolić, mr Dragana Miloradović i Jasmina Živković. U potpunoj tišini, sa puno poštovanja, posetioci su odgledali i istoimeni dokumentarni film.

Promocija filma i mnografije

Promocija filma i mnografije

Želju da uveliča ovaj događaj, izrazio je Zoran Miladinović iz Četereža, sugestivno govoreći pesmu „Osvetnici“. Prisutni su ovo dirljivo izvođenje nagradili dugim aplauzom a druženje je   nastavljeno u neformalnoj atmosferi, razgledanjem predstavljene monografije i razgovorima o slavnim vojevanjima naših predaka.

Počast rodoljubima

Počast rodoljubima

Podeli sa drugima: Facebook Twitter