Почетак » Актуелно » О Граду
 

Почеле свечаности поводом обележавања стогодишњице одбране Стига у Великом рату

Почаст бесмртним јунацима

Поводом обележавања стогодишњице одбране Стига у Првом светском рату  ,у парку на обали Дунава код Великог Градишта положени су венци  крај споменика бесмртним јунацима ослободилачких ратова 1912-1919. године а у свечаној сали представљени су монографија и филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“.

Полагање венаца

Полагање венаца

Иначе, општина Велико Градиште и град Пожаревац ове године, заједничким програмом под називом „Од Рама до Крфа 1915 – До последњег човека“, обележавају стогодишњицу одбране Стига у Великом рату, у којој је учествовао Девети пешадијски пук првог позива, у саставу Дунавске дивизије првог позива, бранећи Стиг и Млаву и повлачећи се од Рама на Дунаву до Крфа.

Централна свечаност биће одржана у селу Рам на Дунаву, 7. октобра, где је пре сто година извршен напад бројно и технички надмоћнијих Макензенових Немаца у саставу аустроугарске војске.

Полагање венаца

Полагање венаца

На Видовдан је одржана прва свечаност предвиђена поменутим програмом у оквиру које су венце на споменик јунацима положили начелник Браничевског округа Александар Ђокић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, градоначелник града Пожаревца Миомир Илић и председник Скупштине града Бане Спасовић, представници Војске Србије, Друштава за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године из Великог Градишта и Београда, Градски одбор СУБНОР-а из Пожаревца, представници насеља Четереже код Жабара и Српског покрета обнове из Великог Градишта.

Након поздравног обраћања председника општине Велико Градиште Драгана Милића, у сали Скупштине општине, монографију „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918’“ представиле су, у име издавача и групе аутора испред Историјског архива Пожаревац, директорка Архива др Јасмина Николић, мр Драгана Милорадовић и Јасмина Живковић. У потпуној тишини, са пуно поштовања, посетиоци су одгледали и истоимени документарни филм.

Промоција филма и мнографије

Промоција филма и мнографије

Жељу да увелича овај догађај, изразио је Зоран Миладиновић из Четережа, сугестивно говорећи песму „Осветници“. Присутни су ово дирљиво извођење наградили дугим аплаузом а дружење је   настављено у неформалној атмосфери, разгледањем представљене монографије и разговорима о славним војевањима наших предака.

Почаст родољубима

Почаст родољубима

Подели са другима: Facebook Twitter