Почетак » Актуелно » О Граду
 

Почели „Дани Миливоја Живановића“

Пожаревац од суботе 2. априла припада глумцима а кључеви града, које је свечано уручио градоначелник Пожаревца Миомир Илић, су код драмске уметнице Раде Ђуричин, председнице стручног жирија 21. Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“. Беседом о глумцу, говорио је драмски уметник Светозар Цветковић, у пожаревачком Центру за културу су отворене 21. Глумачке свечаности посвећене барду наше глумачке сцене Миливоју Живановићу који је родом из Пожаревца.

Прве фестивалске вечери одиграна је представа “Родољупци” Народног позориште из Београда, у режији Андраша Урбана. Награда публике припала је Нели Михаиловић, а према оцени стручног жирија  глумац вечери је Павле Јеринић.

Milivoje_2

Milivoje_3

Пред Пожаревљанима Стеријини, мало другачији „Родољупци“. Ансамбл Народног позоришта из Београда изванредан. Ипак мора се изабрати најбољи.

Публика је рекла да је то Госпођа Зеленићка, односно, Нела Михаиловић. -Увек је било мало добрих женских улога, како у класицима, тако и у савременијим текстовима, али их има. Могло би да их има и више. Апеловала бих на младе писце да пишу женске улоге. Чини ми се да је много инспиративније писати женске, него мушке улоге. Ево, прошле године у конкуренцији за награду биле су четири жене, али ето победио је Небојша Глоговац. Аутори пишите женске роле“, казала је Михајловићева.

Milivoje_4

Стручни жири сматра да је најбољи био Павле Јеринић у улози Шандора Лепршића.

-Иако сам трећа генерација глумаца у својој фамилији, не гледам то ни као терет ни олакшавајућу околност. Од почетка бављења глумом, али и у иностранству, гледао сам да изградим свој пут. Тиме се поносим, јер никог нисам морао да вучем за рукав и мољакам. Поготово не на основу свог презимена да добијем било шта, већ оним што носим и што сам пре свега научио током година у Србији и ван ње, и гледао да изградим оно што јесам“, рекао је Јеринић.

Milivoje_1

У преподневним сатима 2. априла, на рођендан славног уметника, делегација Центра за културу, глумци позоришта “Миливоје Живановић” и чланови породице положили су цвеће на споменик и гроб Миливоја Живановића.

Подели са другима: Facebook Twitter