Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Počeli „Dani Milivoja Živanovića“

Požarevac od subote 2. aprila pripada glumcima a ključevi grada, koje je svečano uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, su kod dramske umetnice Rade Đuričin, predsednice stručnog žirija 21. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“. Besedom o glumcu, govorio je dramski umetnik Svetozar Cvetković, u požarevačkom Centru za kulturu su otvorene 21. Glumačke svečanosti posvećene bardu naše glumačke scene Milivoju Živanoviću koji je rodom iz Požarevca.

Prve festivalske večeri odigrana je predstava “Rodoljupci” Narodnog pozorište iz Beograda, u režiji Andraša Urbana. Nagrada publike pripala je Neli Mihailović, a prema oceni stručnog žirija  glumac večeri je Pavle Jerinić.

Milivoje_2

Milivoje_3

Pred Požarevljanima Sterijini, malo drugačiji „Rodoljupci“. Ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda izvanredan. Ipak mora se izabrati najbolji.

Publika je rekla da je to Gospođa Zelenićka, odnosno, Nela Mihailović. -Uvek je bilo malo dobrih ženskih uloga, kako u klasicima, tako i u savremenijim tekstovima, ali ih ima. Moglo bi da ih ima i više. Apelovala bih na mlade pisce da pišu ženske uloge. Čini mi se da je mnogo inspirativnije pisati ženske, nego muške uloge. Evo, prošle godine u konkurenciji za nagradu bile su četiri žene, ali eto pobedio je Nebojša Glogovac. Autori pišite ženske role“, kazala je Mihajlovićeva.

Milivoje_4

Stručni žiri smatra da je najbolji bio Pavle Jerinić u ulozi Šandora Lepršića.

-Iako sam treća generacija glumaca u svojoj familiji, ne gledam to ni kao teret ni olakšavajuću okolnost. Od početka bavljenja glumom, ali i u inostranstvu, gledao sam da izgradim svoj put. Time se ponosim, jer nikog nisam morao da vučem za rukav i moljakam. Pogotovo ne na osnovu svog prezimena da dobijem bilo šta, već onim što nosim i što sam pre svega naučio tokom godina u Srbiji i van nje, i gledao da izgradim ono što jesam“, rekao je Jerinić.

Milivoje_1

U prepodnevnim satima 2. aprila, na rođendan slavnog umetnika, delegacija Centra za kulturu, glumci pozorišta “Milivoje Živanović” i članovi porodice položili su cveće na spomenik i grob Milivoja Živanovića.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter