Почетак » Актуелно
 

Покренута национална кампања и такмичење „Шампиони безготовинског плаћања“

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa, покренула је данас националну кампању и такмичење градова и општина „Шампиони безготовинског плаћања“.

Циљ кампање је јачање свести грађана о предностима развоја безготовинског друштва и представља једну од мера Националног програма за сузбијање сиве економије 2019 – 2020, саопштено је из НАЛЕД-а.

Како се истиче, у такмичењу ће моћи да учествују сви градови и општине који су омогућили плаћање такси и накнада платним картицама на шалтерима, а они градови и општине који мотивишу своје грађане да се определе за употребу овог начина безготовинског плаћања у периоду од 1. јула до 31. децембра ове године и забележе највећи број плаћања на ПОС терминалима у односу на број становника заслужиће вредне награде.

До данас је постављено 250 ПОС терминала, у 60 градова и општина у Србији, на шалтерима различитих институција јавне управе, преко којих је обављено више од 51 хиљада трансакција.

На конференцији за медије, која је одржана у Народној скупштини Републике Србије обратио се и градоначелник Града Пожаревца и члан Извршног одбора НАЛЕД-а Бане Спасовић који је овом приликом позвао колеге градоначелнике и председнике општина да се укључе и подрже активности државе на сузбијању сиве економије. Уз прилику да учествују у такмичењу и освоје вредне награде, заузврат ће добити и бесплатну инсталацију и обуку за коришћење ПОС терминала и до двоструко ниже трошкове провизије за плаћање јавних услуга картицама:

„НАЛЕД као један од пионира покретања системске борбе против пословања у сивој зони, заједно с Владом Србије и привредом окупљеном у Савезу за фер конкуренцију, сматра да је подстицање безготовинских плаћања једна од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије и важан инструмент за смањење корупције и криминала. Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност. Држава добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи. Сматрамо да би највећу улогу у промоцији смањења употребе готовине требало да има држава тако што ће омогућити електронско плаћање такси за услуге које пружа грађанима и привреди. Кампања коју покрећемо јесте велики корак у том правцу и Град Пожаревац такође је препознао значај ове теме и прошле недеље увели смо ПОС терминале. На крају бих желео да се захвалим Канцеларији за ИТ и еУправу што је препознала значај омогућавања плаћања картицама на шалтерима локалних самоуправа. Надамо се да ћемо ПОС терминале ускоро видети и на другим шалтерима које грађани често посећују, пре свега за добијање личних докумената, као и да ће држава даље радити на смањивању дозвољеног лимита за плаћање у готовини.“

Првопласирана локална самоуправа биће награђена дечијим игралиштем у вредности од 20.000 евра, а првих 10 градова и општина добиће плакету „Шампиони безготовинског плаћања која ће бити уручена на завршној конференцији у Београду.

Све локалне самоуправе заинтересоване за учешће у такмичењу могу до 17. јуна да закључе Споразум са Канцеларијом за ИТ и еУправу о постављању терминала. Свакако, и друге општине које су заинтересоване да омогуће овај вид једноставног плаћања административних такси могу потписати Споразуме и после овог рока, али те општине неће бити укључене у наградну игру.

Подели са другима: Facebook Twitter