Početak » Aktuelno
 

Poljoprivredna škola sa ambicioznim planovima dočekala 144 godina postojanja

Škola sa najbogatijim iskustvom među sličnima u Srbiji

Poljoprivredna škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu, proslavila 144 godine postojanja i rada kao ustanova koja spada među poljoprivredne škole u Srbiji sa najbogatijim iskustvom.

poljoprivredna_1

poljoprivredna_2

Svečana akademija počela je Himnom „Bože pravde“ u izvođenju Hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

O istorijatu Škole, njenom sadašnjem  trenutku i perspekrivama govorio je direktor Vidoje Vukašinović.

-Davne 1872 godine, 10. oktobra, Ukazom Narodne skupštine Knjaževine Srbije, započela je sa radom Zemljodesko-šumarska škola u  Požarevcu. U početku obavlja teoretski rad u dve učionice Požarevačke polugimnazije, a praktičnu nastavu izvodi na imanju u Ljubičevu.

Danas, škola danas ima oko 420 učenika u 19 odeljenja.

Priča o Domu učenika počinje 1995, kada je škola, uputila tadašnjoj opštini predlog da se adptiraju postojećih objekati na Tulbi za potrebe smeštaja đaka. Skupština je dala saglasnost, a potom i resor za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete Republike Srbije. Prvobitni kapacitet iznosio je 96 mesta, za po 48 devojčica i dečaka. Nakon svih adaptacija i dograđivanja, danas može da primi 173 učenika. U planu je novo proširenje kapaciteta, ali ne samo smislu smeštaja. Dva projekta su u opticaju. Proširenje smeštajnog kapaciteta za 30 mesta, potom restorana na 250 mesta, kao i multifunkcionalnog prostora za učenike i izgradnja dve radionice za preradu mesa i mleka. Time bismo omogućili smeštaj svih naših učenika, koji nisu iz Požarevca.

poljoprivredna_4

poljoprivredna_5

Osim toga, u radionicama bi se izvodila praktična nastava i tako, meso i mleko iz primarne proizvodnje na ekonomiji škole  prerađivalo bi se u hranuza potrebe stanara Doma. Drugi projekat u školi je rekonstrukcija, dogradnja i adaptacija pekare, za šta je grad Požarevac obezbedio 6,9 miliona dinara, kazao je Vidoje Vukašinović, direktor škole.

-Škola se svrstava u red najznačajnijih obrazovnih ustanova u Srbiji, a možda i šire. Ne samo zbog godina postojanja, već po onome šta je urađeno za to vreme. Kako su se društvena uređenja menjala, menjala se i škola, ali nije prestajala da obrazuje mlade“, rekao je Bane Spasović gradonačelnik Požarevca. Požarevac i ostale poljoprivredne škole sa domom učenika su model kako treba da se radi, bez obzira na uslove u kojima bili. Jedan mudar potez tadašnjih ljudi, koji su vodili grad i školu, uz nesebičnu pomoć države i ministrstva, stvorili su priliku da imamo ovakav jedan jubilej.

Kao gradonačelnik ne mogu da zamislim veće zadovoljstvo od obraćanja povodom obeležavanja godišnjice jedne prosvetne ustanove u svom gradu. Slični jubileji najslikovitije govore o postojanju prvog preduslova za razvoj lokalne sredine, a to je, složićete se, obrazovanje. Kada se protok vremena od osnivanja neke škole meri godinama, ili decenijom to je odlično. U slučaju požarevačke Poljoprivredne škole sa domom učenika “Sonja Marinković“ nepuna decenija nedostaje od jednog i po veka postojanja. Samo podatak da ste osnovani na današnji dan daleke 1872. godine svrstava vas u red najznačajnijih obrazovnih ustanova u Srbiji, pa i šire. Ne mislim to samo zbog godina postojanja, već ponajviše zbog svega onoga šta se u školi uradilo za to vreme.

Nebrojeni kadrovi, još od trenutka kada je osnovana “Zemljodelska šumarska škola“, što je bio prvi naziv požarevačke poljoprivredne škole, sprovodili su ali mnogi od njih i kreirali agrarnu politiku u državi.

Kako su se društvena uređenja menjala, menjala se i škola ali nije prestajala da obrazuje mlade.

Osnovana u Kneževini Srbiji, svoj život nastavlja i u Kraljevini Srbiji, potom Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca da bi tek u toj formi prestala sa radom nakon Drugog svetskog rata, kada je umesto nje osnovana takozvana “Brigadirsko-mašinsko-traktorska škola“.

Ne želeći da govorim previše o istorijatu, kao svetli trenutak vizionarstva ljudi u tadašnjem Požarevcu, velikim slovima ostaje upisano da je 1959. godine škola ponovo dobila status koji zaslužuje, i tako postaje Srednja poljoprivredna škola sa četvorogodišnjim trajanjem.

Naznačiću i 1996. godinu kada je otvoren Dom učenika. Taj podatak ponovo govori o tome da se vaši prethodnici u upravi nisu zadovljavali postojećim stanjem, već su ga stalno unapređivali.

Danas, gledajući vas i vaše rezultate sa sigurnošću mogu reći da na čelu škole imaju dostojne naslednike.

Dame i gospodo, čestitam vam jubilej, 144 godine postojanja, rada i uspeha u školovanju mladih stručnjaka, rekao je gradonačelnik Spasović.

 

-Dom učenika poljoprivredne škole je u planovima Ministarstva. Već je bilo razgovora sa prestavnicima grada i škole o nastavku saradnje po pitanju obezbeđivanja boljih uslova. Nadam se da ćemo uspeti u narednom periodu da to i uradimo, naveo je mr Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

poljoprivredna_6

poljoprivredna_7

Škola je, kao simboličan gest zahvalnosti, dodelila plakete Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradu Požarevcu i Eparhiji požarevačko – braničevskoj za nesebičnu podršku tokom godina.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter