Почетак » Актуелно
 

Пољопривредна школа са амбициозним плановима дочекала 144 година постојања

Школа са најбогатијим искуством међу сличнима у Србији

Пољопривредна школа са Домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, прославила 144 године постојања и рада као установа која спада међу пољопривредне школе у Србији са најбогатијим искуством.

poljoprivredna_1

poljoprivredna_2

Свечана академија почела је Химном „Боже правде“ у извођењу Хора Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

О историјату Школе, њеном садашњем  тренутку и перспекривама говорио је директор Видоје Вукашиновић.

-Давне 1872 године, 10. октобра, Указом Народне скупштине Књажевине Србије, започела је са радом Земљодеско-шумарска школа у  Пожаревцу. У почетку обавља теоретски рад у две учионице Пожаревачке полугимназије, а практичну наставу изводи на имању у Љубичеву.

Данас, школа данас има око 420 ученика у 19 одељења.

Прича о Дому ученика почиње 1995, када је школа, упутила тадашњој општини предлог да се адптирају постојећих објекати на Тулби за потребе смештаја ђака. Скупштина је дала сагласност, а потом и ресор за ученички и студентски стандард Министарства просвете Републике Србије. Првобитни капацитет износио је 96 места, за по 48 девојчица и дечака. Након свих адаптација и дограђивања, данас може да прими 173 ученика. У плану је ново проширење капацитета, али не само смислу смештаја. Два пројекта су у оптицају. Проширење смештајног капацитета за 30 места, потом ресторана на 250 места, као и мултифункционалног простора за ученике и изградња две радионице за прераду меса и млека. Тиме бисмо омогућили смештај свих наших ученика, који нису из Пожаревца.

poljoprivredna_4

poljoprivredna_5

Осим тога, у радионицама би се изводила практична настава и тако, месо и млеко из примарне производње на економији школе  прерађивало би се у хрануза потребе станара Дома. Други пројекат у школи је реконструкција, доградња и адаптација пекаре, за шта је град Пожаревац обезбедио 6,9 милиона динара, казао је Видоје Вукашиновић, директор школе.

-Школа се сврстава у ред најзначајнијих образовних установа у Србији, а можда и шире. Не само због година постојања, већ по ономе шта је урађено за то време. Како су се друштвена уређења мењала, мењала се и школа, али није престајала да образује младе“, рекао је Бане Спасовић градоначелник Пожаревца. Пожаревац и остале пољопривредне школе са домом ученика су модел како треба да се ради, без обзира на услове у којима били. Један мудар потез тадашњих људи, који су водили град и школу, уз несебичну помоћ државе и министрства, створили су прилику да имамо овакав један јубилеј.

Као градоначелник не могу да замислим веће задовољство од обраћања поводом обележавања годишњице једне просветне установе у свом граду. Слични јубилеји најсликовитије говоре о постојању првог предуслова за развој локалне средине, а то је, сложићете се, образовање. Када се проток времена од оснивања неке школе мери годинама, или деценијом то је одлично. У случају пожаревачке Пољопривредне школе са домом ученика “Соња Маринковић“ непуна деценија недостаје од једног и по века постојања. Само податак да сте основани на данашњи дан далеке 1872. године сврстава вас у ред најзначајнијих образовних установа у Србији, па и шире. Не мислим то само због година постојања, већ понајвише због свега онога шта се у школи урадило за то време.

Небројени кадрови, још од тренутка када је основана “Земљоделска шумарска школа“, што је био први назив пожаревачке пољопривредне школе, спроводили су али многи од њих и креирали аграрну политику у држави.

Како су се друштвена уређења мењала, мењала се и школа али није престајала да образује младе.

Основана у Кнежевини Србији, свој живот наставља и у Краљевини Србији, потом Краљевини Срба Хрвата и Словенаца да би тек у тој форми престала са радом након Другог светског рата, када је уместо ње основана такозвана “Бригадирско-машинско-тракторска школа“.

Не желећи да говорим превише о историјату, као светли тренутак визионарства људи у тадашњем Пожаревцу, великим словима остаје уписано да је 1959. године школа поново добила статус који заслужује, и тако постаје Средња пољопривредна школа са четворогодишњим трајањем.

Назначићу и 1996. годину када је отворен Дом ученика. Тај податак поново говори о томе да се ваши претходници у управи нису задовљавали постојећим стањем, већ су га стално унапређивали.

Данас, гледајући вас и ваше резултате са сигурношћу могу рећи да на челу школе имају достојне наследнике.

Даме и господо, честитам вам јубилеј, 144 године постојања, рада и успеха у школовању младих стручњака, рекао је градоначелник Спасовић.

 

-Дом ученика пољопривредне школе је у плановима Министарства. Већ је било разговора са преставницима града и школе о наставку сарадње по питању обезбеђивања бољих услова. Надам се да ћемо успети у наредном периоду да то и урадимо, навео је мр Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

poljoprivredna_6

poljoprivredna_7

Школа је, као симболичан гест захвалности, доделила плакете Министарству просвете, науке и технолошког развоја, граду Пожаревцу и Епархији пожаревачко – браничевској за несебичну подршку током година.

Подели са другима: Facebook Twitter