Početak » Aktuelno
 

Položeni venci povodom proboja Solunskog fronta

Kraj Spomenika srpskom vojniku u Požarevcu

Povodom proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu 1918. godine, kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici položeni su venci u slavu poginulih ratnika a u ime grada Požarevca taj čin pijeteta su obavili predsednik Skupštine grada Bojan Ilić i član Gradskog veća Marko Milojević.

vojnik_1

Vence su položili predstavnici grada Požarevca, Braničevskog okruga, GO Socijalističke partije Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. i Udruženje potomaka ratnika 1912. – 1920. godine

Srbislav Stojanović predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1912 – 1920. godine je ovom prilikom rekao u ime ovog Udruženja, da više od 20 godina obeležavaju ovaj datum sećajući se imena i prezimena naših predaka, kao i svih vojnika koji su svoje živote dali časno.

O značaju prvog svetskog rata govorila je profesoka istorije Dušica Pantović.

-U rane sate 15. septembra, prva u juriš krenula je druga srpska armija, a za njom odmah i saveznička prva borbena linija. Na delu fronta gde su napadale srpske armije, za samo četiri dana probijen je celokupan sistem neprijateljske odbrane. Srpske jedinice su do 25. septembra, oslobodile Skoplje i Šid, što je uslovilo izbacivanje Bugarske iz rata. Kapitulacija je potpisana 29. septembra. Prodor je bio nezaustavljiv i brzo su oslobođeni Vranje, Niš i Kruševac dok je Beograd bio oslobođen 1. novembra. Tako je završeno najveće poginuće i jedna od najvećih epopeja u dotadašnjoj istoriji srpskog naroda”, istakla je Pantović.

vojnik_2

Srbija je u Veliki rat ušla braneći svoju slobodu i dostojanstvo a izašla iz njega  iscrpljena, privredno razorena i sa stravničnim ljudskim gubicima od ukupno oko milion i 300 hiljada poginulih.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter