Почетак » Актуелно
 

Положени венци поводом пробоја Солунског фронта

Крај Споменика српском војнику у Пожаревцу

Поводом пробоја Солунског фронта у Првом светском рату 1918. године, крај Споменика српском војнику у Косовској улици положени су венци у славу погинулих ратника а у име града Пожаревца тај чин пијетета су обавили председник Скупштине града Бојан Илић и члан Градског већа Марко Милојевић.

vojnik_1

Венце су положили представници града Пожаревца, Браничевског округа, ГО Социјалистичке партије Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. и Удружење потомака ратника 1912. – 1920. године

Србислав Стојановић председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1912 – 1920. године је овом приликом рекао у име овог Удружења, да више од 20 година обележавају овај датум сећајући се имена и презимена наших предака, као и свих војника који су своје животе дали часно.

О значају првог светског рата говорила је професока историје Душица Пантовић.

-У ране сате 15. септембра, прва у јуриш кренула је друга српска армија, а за њом одмах и савезничка прва борбена линија. На делу фронта где су нападале српске армије, за само четири дана пробијен је целокупан систем непријатељске одбране. Српске јединице су до 25. септембра, ослободиле Скопље и Шид, што је условило избацивање Бугарске из рата. Капитулација је потписана 29. септембра. Продор је био незаустављив и брзо су ослобођени Врање, Ниш и Крушевац док је Београд био ослобођен 1. новембра. Тако је завршено највеће погинуће и једна од највећих епопеја у дотадашњој историји српског народа”, истакла је Пантовић.

vojnik_2

Србија је у Велики рат ушла бранећи своју слободу и достојанство а изашла из њега  исцрпљена, привредно разорена и са стравничним људским губицима од укупно око милион и 300 хиљада погинулих.

Подели са другима: Facebook Twitter