Почетак » Актуелно
 

Помоћ расељенима за бављење пољопривредом

Данас је одржана презентација пољопривредног програма и производње намењена расељеним лицима са Косова и Метохије. Пројекат помоћи избеглицама финансира УНХЦР, а спроводи Интерсос, италијанска хуманитарна организација, која је у Србији присутна више од десет година и са УНХЦР-ом сарађује на збрињавању избеглица.

Представници Италијанске хуманитарне организације Интерсос данас су у Пожаревцу представили програм. Поред Пожаревца пољопривредни програм се спроводи и у Краљеву, Врњачкој Бањи, Лапову, Баточини, Аранђеловцу, и Барајеву.

Како је истакла Бранка Нешевић агроном у организацији Интерсос циљ доласка је да се подрже интерно расељене породице како би унапредили своју пољопривредну производњу кроз видове помоћи која њима највише одговара, било да је пластеничка производња, прикључне машине, сточарска или пчеларска производња.

“У овим општинама треба да подржимо 85 породица, није јасно дефинисано колико ћемо породица и у којој општини подржати јер то зависи од потенцијала и заинтересованости. Висина донације је до 210 хиљада динара. Важно је рећи да корисници не добијају новац, већ се све добија у роби или ако је у питању сточарство онда се добија стока”, рекла је Нешевић.

Како каже Нешевић, основни критеријум је да је породица расељена, да живи у приградској или сеоској средини, да се бави пољопривредом, да има радно способне чланове као и да нису отуђили своју имовину у претходном пребивалишту.

Пољопривредници су након презентације узели упитнике којима се пријављују за програм помоћи. Интерсос ће их потом од марта до септембра обилазити и процењивати ко су најбољи кандидати.

“Град Пожаревац је учесник у овом програму. Комесеријат за избеглице и миграције у сарадњи са УНХЦР-ом је донатор средстава a италијанскa хуманитарнa организацијa Интерсос ће бити реализатор овог програма. Учествовали смо пре свега на самом почетку у информисању и дали оквирну слику броја лица, која се налазе на територији града”, рекла је Љиљана Драјић сарадница и повереница за избеглице града Пожаревца.

Подели са другима: Facebook Twitter