Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Poseta delegacije grada Požarevca gradu Borisovu u Belorusiji

Raznovrsna saradnja bratskih gradova

Povodom svečanosti Dana nezavisnosti Republike Belorusije, 71. godišnjice od oslobođenja Republike Belorusije od nemačko-fašističkog okupatora i 913. godišnjice osnivanja grada Borisova, delegacija grada Požarevca, na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Ilićem, posetila je bratski grad Borisov na poziv domaćina.

Detalji posete

Detalji posete

Delegacija je položila cveće kraj spomenika žrtvama fašizma „Večna vatra“ 3. jula na Dan nezavisnosti zajedno sa predstavnicima republičke i lokalne vlasti, vojske, veterana velikog otadžbinskog rata, crkve, delegacijama pobratskih gradova Borisova iz Rusije, Estonije, Ukrajine, Litvanije i Bugarske.

Zatim je gradonačelnik Požarevca, zajedno sa ostalim predstavnicima gradova pobratima Borisova, učestvovao na pres-konferenciji u skupštinskoj sali Borisova na temu “Socijalno-ekonomsko partnerstvo-zalog razvoja svake države“. Tom prilikom razmenjeni su i prigodni pokloni.

Svečano obeležavanje praznika nastavljeno je na gradskom trgu koncertnim programom „Tebi Belorusijo“ i završeno zajedničkim pevanjem himne i  spektakularnim vatrometom.

poseta_Belorusiji_1

Sa našom delegacijom sve vreme je bio u ulozi domaćina Petr Viktorovič Navicki predsednik Skupštine grada Borisova što je bila  samo jedna u nizu posebno  ukazanih  časti tokom boravka.

Našoj delegaciji je priređen svečani prijem u kabinetu gradonačelnika Borisova  gospodina Vladimira Vladimiroviča  Miranoviča a zatim je  obišla i upoznala se sa privrednom i  društvenom strukturom Borisova. Poseta je obuhvatila: „Borisovski mesokombinat“ (febriku mesnih prerađevina), “Zdravuška-mleko“(fabriku mlečnih proizvoda) „Borisovdrvo“(fabriku prerade drveta), Fabriku lekova i zdravstvene opreme Borisov, Farmu goveda, Sportsko rekreativni centar Borisov i stadion FK „Bata Borisov“.

poseta_Belorusiji_7

poseta_Belorusiji_8

Gradonačelnici bratskih gradova su prisustvovali  liturgiji u Crkvi Vaskrsenja, staroj 140 godina, a zatim, u sklopu obeležavanja Dana oslobođenja,  delegacija  je posetila Muzej velikog otadžbinskog rata u Minsku i Kompleks „Staljinova linija odbrane“.

Poseta je završena dogovorom da će Borisov povodom Ljubičevskih konjičkih igara, početkom septembra, poslati privrednu delegaciju u Požarevac radi ostvarivanja dalje konkretne  saradnje. Gradonačelnik Borisova će biti gost Požarevca povodom 15. oktobra,  Dana oslobođenja Požarevca.

poseta_Belorusiji_2

poseta_Belorusiji_5

poseta_Belorusiji_4

poseta_Belorusiji_3

Podeli sa drugima: Facebook Twitter