Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Posetilac“ oduševio publiku„Visitor“ delighted the audience

Odavno jedna pozorišna predstava nije toliko oduševila publiku u prepunoj sali Centra za kulturu u Požarevcu kao što je to pošlo za rukom pozorišnom komadu „Posetilac“ koju su izveli glumci teatra Atelje 212 iz Beograda. Susret osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda s nepoznatim posetiocem 1938. godine u doba jačanja nacizma okosnica je ovog filozofskog dela Erih Emanuela Šmita. Kroz njihov razgovor autor razmatra odnos čoveka i Boga, moralnog zla i odgovornost.

Preispitivanje i razgovor sa samim sobom, biti vernik ili ateista jesu lajt motiv koji se proteže kroz komad. Ovo Šmitovo ostvarenje je u Parizu dobilo 3 nagrade a u ulozi Sigmunda Frojda našao se Vojislav Brajović.

Upitan da li mu je pripremanje ove uloge predstavljalo izazov, Brajović je potvrdio da svaki put kada igra u ovoj predstavi nosi i veliku odgovornost. -Ne samo da je pripremanje za mene bio izazov svaki put kada igram jer znam da igrajući ovbaj komad svako ko gleda preispituje sebe u odnosu na veru, biti vernik ili ateista. Znam i da ja kada igram to na sceni imam odgovornost kako ću to preneti na publiku, kako će ona to doživeti kada to gleda i onda je odgovornost i izazov veća, rekao je prilikom gostovanja Brajović.

On je izrazio zadovoljstvo reakcijama požarevačke publike koja ima iskustva i može, kako se podsetio, da se pohvali festivalom koji ima. Osim Vojislava Brajovića, maestralno su igrali Dragan Nikolić, Anđelika Simić i Branislav Trifunović. Ovaj komad se već 5 godina u Ateljeu 212 igra na “kartu više”, izvedena je preko 100 puta, a sa velikim uspehom gostovala je u mnogim evropskim gradovima.


Podeli sa drugima: Facebook Twitter