Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Postavljen kamen temeljac na dogradnju objekta koji se nalazi u sklopu Doma učenika Poljoprivredne škole “Sonja Marinković”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić  i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović postavili su danas kamen temeljac na dogradnju objekta koji se nalazi u sklopu Doma učenika Poljoprivredne škole “Sonja Marinković” na Tulbi.

Vrednost kompletne investicije iznosi oko 930 hiljada evra. Novac je obezbeđen od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko zajma od Banke za razvoj Saveta Evrope. Da bi ova investicija bila u mogućnosti da se realizuje Grad Požarevac je deo svog zemljišta, površine 2,5 hektara preneo u vlasništvo Republike Srbije, na krajnjeg korisnika, Poljoprivrednu školu sa domom učenika Sonja Marinković.

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović ovom prilikom je istakao da se u proteklom periodu na teritoriji grada značajno ulagalo u podizanje kvaliteta školske infrastrukture. Tom prilikom ni u jednom trenutku se nije pravila razlika da li se radi o seoskim ili gradskim obrazovnim ustanovama. Potom je naglasio sledeće:

“Sve smo to ovde u Požarevcu učinili prateći viziju državnog rukovodstva predvođenog predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem koja je i sa premijerkom Anom Brnabić na čelu Vlade Srbije pokazala izuzetne rezultate na polju podizanja nivoa obrazovanja. Ukoliko bi apostrofirali naš grad kao teritoriju koja se u ovoj oblasti ističe, jedna od škola sa našeg područja koju bi mogli da navedemo kao posebno uspešnu na obnavljanju infrastrukture svakako jeste i Poljoprivredna škola sa domom učenika Sonja Marinković”. – rekao je Pavlović i dodao:

“Grad Požarevac pozdravlja današnji uspeh koji će uskoro rezultirati novim smeštajnim kapacitetima za Dom učenika na Tulbi, ali daleko od toga da ovde stavljamo tačku na unapređenje infrastrukture na ovom prostoru. Na sve to nas obavezuje pravac razvoja naše države koji obrazovanje i prosvetu promoviše kao jedan od ključnih aduta u trci da Srbija postane lider na Balkanu i centar ovog dela Evrope”.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da je današnji dan kruna svega što je rađeno u prošlosti u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi koja ima bogatu istoriju i da je pokazatelj kako i na koji način je moguće ostvariti uspeh uz skromne mogućnosti:

Branko Ružić – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

”Istorijat ove škole je veoma značajan za grad Požarevac i za sve one koji su izašli iz ove škole i dug je put pređen od poslednjeg segmenta, od 1996. godine kada je tada novoizgrađeni dom bio pripojen ovoj srednjoj školi sa 96 mesta. Očekujemo da izvođač radova ispuni rok, a to je 31. oktobar”.

Kako je rekao direktor škole Vidoje Vukašinović, predviđena je rekonstrukcija objekta kuhinje, sa dogradnjom hladnjače i radionica u kojima će se vršiti obuka učenika prehrambene struke. Metalni hangar biće uklonjen, a u dograđenom delu biće izgrađen spratni objekat od oko 1.400 kvadrata u čijem prizmelju će se nalaziti multifunkcionalna sala, a na spratu 11 soba za smeštaj 40 učenika.

Direktor Poljoprivredne škole “Sonja Marinković” – Vidoje Vukašinović

„Time će se stvoriti mogućnost da se postojeći smeštajni kapaciteti povećaju sa 177 na 217 mesta. Sa ovim brojem mesta, škola će biti u mogućnosti da odgovori potrebama za smeštaj svih zainteresovanih učenika, kao i za one koji će pohađati obrazovanje po dualnom modelu“, istakao je Vukašinović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter