Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Postepeno smanjivanje nitrata u vodi

Pušteno u rad postrojenje namenjeno sanaciji izvorišta „Ključ“

Puštenju u rad novog postrojenja, čije će funkcionisanje doprineti sanaciji vodoizvorišta „Ključ“ a time i snabdevanju građana pijaćom vodom, prisustvovao je i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić sa saradnicima.

Novo postrojenje za čistiju vodu

Novo postrojenje za čistiju vodu

Poboljšanje kvaliteta vode trebalo bi da se postigne transportom vode iz jezera kroz cevovod dužine oko 4 kilometara do infiltracionih bazena na vodoizvorištu “Ključ”, kao i dodatnom količinom vode za nalivanje iz dva bunara na vodozahvatu Morava.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, u pratnji direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Saše Valjarevića, obišao je postrojenja za prepumpavanje vode iz akumulacije nastale eksploatacijom šljunka, smeštena na jezeru nastalom eksploatacijom šljunka koje se nalazi na putu prema Beogradu kod skladišta „Đulijeto“.

 

Novo postrojenje za čistiju vodu

Novo postrojenje za čistiju vodu

Posle 20 dana mukotrpnog rada predstavnika JKP “Vodovod i kanalizacije”, PD “GEORAD” i “TE-KO Kostolac”, sve radnje koje su predviđena elaboratima su urađene i u ovom trenutku vrši se probno ispitivanje cevovoda i pumpi kako bi se utvrdilo da li ima nekih nedostataka i ukoliko ima da se isti saniraju.

Novo postrojenje za čistiju vodu

Novo postrojenje za čistiju vodu

-Posle desetak dana rada,odnosno punjenja četiri infiltracionih bazena sa ovih jezera i dva bunara koji su stavljeni u funkciju 3. decembra, očekuje se da preko 250 sekundnih litara vode dođe do infiltracionih bazena.Tada će se uzimati uzorci koji će pokazati kakav je kvalitet vode nakon mešanja.Verujemo da će rezultati biti dobri jer  su radom dva nova bunara nitrati smanjeni za 3 procenta, pokazala su prva ispitivanja, kaže Valjarević.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić rekao je da je do sada iz budžeta grada utrošeno oko 22 miliona dinara kako bi se rešio problem snabdevanja građana zdravom vodom.

-Nakon završeta svih poslova na kratkoročnom rešenju, odmah će se raditi na trajnom.Trenutno radimo projekat za sanaciju vodoizvorišta Meminac,a u budžetu grada Požarevca za 2016.godinu izdvojena su sredstva za sanaciju  svih septičkih jama kojih ima na ovom području, napomenuo je Ilić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter