Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потомци памте и поштују

Обележен Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом обележен је бројним манифестација уз одавање почасти жртвама Другог светског рата у Пожаревцу као и широм Србије.

Пријем у Градском здању

Пријем у Градском здању

У свечаној сали Градског здања организован је пријем делегација. Свечаност је отпочела интонирањем химне коју је извео Градски зенски хор „Барили“ а уследио је и пригодан програм. Потом се гостима и домаћинима обратио председник Окружног одбора СУБНОР-а Браничевског округа Жарко Тепшићћ.

Обележавање Дана победе над фашизмом је настављено полагањем венаца крај Спомен костурнице борцима Црвене армије и Споменика стрељаним родољубима у Спомен парку Чачалица.

Полагање венаца на Чачалици

Полагање венаца на Чачалици

Свечана академија је одржана у пожаревачком Центру за културу. Уводну реч имао је председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић који је рекао:

-Други светски рат у Европи је окончан на данашњи дан, 9. маја 1945. године, после шест година оружаног сукоба потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.  Од тада, овај дан се обележава у великом броју земаља, како Европе тако и читавог света. То је историја. Историја који ми, потомци оних који су у овим сукобима учествовали памтимо,  препричавамо и кроз овакве догађаје, чувамо од заборава.

Једна од првих слика које ми се прикажу пред очима када се помене овај важан датум, свакако је она која приказује подизање заставе Црвене армије над Рајхстагом. Та историјска фотографија снимљена током битке за Берлин јесте симбол победе, али њој су претходиле многе слике страдања, између осталих многе и у нашој држави. Антисемитизам Трећег рајха у стопу је пратио и нетрпељивост према Словенима заснован на отвореном насиљу, нетолеранцији и искључивости.

Током ратних година, живот је изгубило око 50 милиона људи, међу којима 30 милиона цивила. Госте ове наше академије не морам посебно да подсећам на чињеницу која говори о томе да би била побеђена нацистичка Немачка, Совјетски Савез је поднео највеће људске жртве изгубивши 28 милиона грађана и војника. Југославија са милион и 800 хиљада жртава била је трећа земља по броју страдалих током Другог светског рата у Европи.

Важно је да ове историјске чињенице памтимо и да знамо да антифашизам није идеолошко, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против мржње и расизма. Надам се да ће деценија која је пред нама коначно учинити да дође до помирења између браће, комшија и пријатеља у циљу заједничке будућности која нам измиче управо због пречестог евоцирања лоших успомена.

Драги пријатељи, овај дан који се још и обележава као Дан Европе, по мом мишљењу има јединствено значење за оба празника јер сматрам да је идеја савремене Европе заснована на оним принципима који су водили и борце против фашизма а то је мир, разумевање, толеранција и сарадња. Поштовање управо тих постулата желим свима нама у годинама које долазе, без обзира из којих земаља долазимо, рекао је Спасовић.

Бане Спасовић

Бане Спасовић

Манифестацијама у оквиру обележавању Дана победе над фашизмом су присуствовали представници града Пожаревца и Градске општине Костолац, СУБНОР-а, Министарства одбране и Војске Србије, полиције, судства и цркве као и гости: Јевгенија Филипенко, саветник – министар и заменик амбасадора Украјине, Владлен Зеленин, први секретар Руске Федерације, пуковник Александр Малишев заменик изасланика одбране при амбасади Руске Федерације, Јелена Ковалевска, први секретар Амбасаде Белорусије, Димитрие Карабчуков, саветник директора Руског Дома у Београду, затим  делегације Удружења војних пензионера, ветерана, инвалида, и породица погинулих бораца, Удружења потомака ратника од 1912-1920. године, дирекотри јавних предузећа, установа и оганизација.

У Србији и Европи данас се обележава 9.мај – Дан победе над фашизмом и национализмом у Другом светском рату у знак сећања на 1945. када је нацистичка Немачка потписала безусловну капитулацију у Берлину. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи. У овом рату који је трајао шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, погинуло је око 60 милиона људи и рањено 35 милиона. Тачни подаци о жртвама на подручју некадашње Југославије још нису утврђени. Други светски рат отпочео је 1. септембра 1939. године, нападом на Пољску, а нешто касније и на нашу земљу, тачније 6. априла 1941. године.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter