Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Potomci pamte i poštuju

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležen je brojnim manifestacija uz odavanje počasti žrtvama Drugog svetskog rata u Požarevcu kao i širom Srbije.

Prijem u Gradskom zdanju

Prijem u Gradskom zdanju

U svečanoj sali Gradskog zdanja organizovan je prijem delegacija. Svečanost je otpočela intoniranjem himne koju je izveo Gradski zenski hor „Barili“ a usledio je i prigodan program. Potom se gostima i domaćinima obratio predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Braničevskog okruga Žarko Tepšićć.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom je nastavljeno polaganjem venaca kraj Spomen kosturnice borcima Crvene armije i Spomenika streljanim rodoljubima u Spomen parku Čačalica.

Polaganje venaca na Čačalici

Polaganje venaca na Čačalici

Svečana akademija je održana u požarevačkom Centru za kulturu. Uvodnu reč imao je predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović koji je rekao:

-Drugi svetski rat u Еvropi je okončan na današnji dan, 9. maja 1945. godine, posle šest godina oružanog sukoba potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.  Od tada, ovaj dan se obeležava u velikom broju zemalja, kako Еvrope tako i čitavog sveta. To je istorija. Istorija koji mi, potomci onih koji su u ovim sukobima učestvovali pamtimo,  prepričavamo i kroz ovakve događaje, čuvamo od zaborava.

Jedna od prvih slika koje mi se prikažu pred očima kada se pomene ovaj važan datum, svakako je ona koja prikazuje podizanje zastave Crvene armije nad Rajhstagom. Ta istorijska fotografija snimljena tokom bitke za Berlin jeste simbol pobede, ali njoj su prethodile mnoge slike stradanja, između ostalih mnoge i u našoj državi. Antisemitizam Trećeg rajha u stopu je pratio i netrpeljivost prema Slovenima zasnovan na otvorenom nasilju, netoleranciji i isključivosti.

Tokom ratnih godina, život je izgubilo oko 50 miliona ljudi, među kojima 30 miliona civila. Goste ove naše akademije ne moram posebno da podsećam na činjenicu koja govori o tome da bi bila pobeđena nacistička Nemačka, Sovjetski Savez je podneo najveće ljudske žrtve izgubivši 28 miliona građana i vojnika. Jugoslavija sa milion i 800 hiljada žrtava bila je treća zemlja po broju stradalih tokom Drugog svetskog rata u Еvropi.

Važno je da ove istorijske činjenice pamtimo i da znamo da antifašizam nije ideološko, već duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv mržnje i rasizma. Nadam se da će decenija koja je pred nama konačno učiniti da dođe do pomirenja između braće, komšija i prijatelja u cilju zajedničke budućnosti koja nam izmiče upravo zbog prečestog evociranja loših uspomena.

Dragi prijatelji, ovaj dan koji se još i obeležava kao Dan Еvrope, po mom mišljenju ima jedinstveno značenje za oba praznika jer smatram da je ideja savremene Еvrope zasnovana na onim principima koji su vodili i borce protiv fašizma a to je mir, razumevanje, tolerancija i saradnja. Poštovanje upravo tih postulata želim svima nama u godinama koje dolaze, bez obzira iz kojih zemalja dolazimo, rekao je Spasović.

Bane Spasović

Bane Spasović

Manifestacijama u okviru obeležavanju Dana pobede nad fašizmom su prisustvovali predstavnici grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, SUBNOR-a, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, policije, sudstva i crkve kao i gosti: Jevgenija Filipenko, savetnik – ministar i zamenik ambasadora Ukrajine, Vladlen Zelenin, prvi sekretar Ruske Federacije, pukovnik Aleksandr Mališev zamenik izaslanika odbrane pri ambasadi Ruske Federacije, Jelena Kovalevska, prvi sekretar Ambasade Belorusije, Dimitrie Karabčukov, savetnik direktora Ruskog Doma u Beogradu, zatim  delegacije Udruženja vojnih penzionera, veterana, invalida, i porodica poginulih boraca, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine, direkotri javnih preduzeća, ustanova i oganizacija.

U Srbiji i Еvropi danas se obeležava 9.maj – Dan pobede nad fašizmom i nacionalizmom u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Berlinu. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Еvropi. U ovom ratu koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, poginulo je oko 60 miliona ljudi i ranjeno 35 miliona. Tačni podaci o žrtvama na području nekadašnje Jugoslavije još nisu utvrđeni. Drugi svetski rat otpočeo je 1. septembra 1939. godine, napadom na Poljsku, a nešto kasnije i na našu zemlju, tačnije 6. aprila 1941. godine.