Početak » Aktuelno
 

Potpisan Memorandum o saradnji između Grada Požarevca i kompanije “Elias eco”

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović potpisao je Memorandum o saradnji sa direktorom kompanije “Elias eco”, KUN YOUNG PARKOM, uz prisustvo ambasadora Južne Koreje HYUONG CHAN CHOE i direktorom Razvojne agencije Srbije Radošem Gazdićem. Memorandum o saradnji je potpisan sa ciljem da se u Požarevcu otvori pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada koji se stvara na teritoriji grada Požarevca. Požarevac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će dobiti jedno moderno ekološko postrojenje za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada.

Gradonačelnik je podsetio da je grad Požarevac poslednje dve godine sproveo nekoliko kapitalnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i izdvojio nekoliko najznačajnijih: zamena azbestnih cevi, širenje kanalizacione mreže, izgradnja kišnog kolektora, širenje primarne i sekundarne toplifikacione mreže. Očekuje se uskoro i početak izgradnje reciklažnog centra i transfer stanice, započeto je čišćenje divljih deponija prošle godine i nastavlja se sa tom akcijom i dalje, sledi zatvaranje postojeće deponije „Jeremijino polje“ koja je vrlo problematična sa aspekta ekologije. Sav taj odpad biće odlagan na regionalnoj deponiji Lapovo. O razlozima zašto se odlučilo na ovaj korak Spasović je istakao:

Bane Spasović

“Odlukama Evropske unije i njihovim zakonodavstvom predviđeno je da se otpad, koji se stvara na teritoriji jedne države, mora eliminisati na istoj i to stupa na snagu 1. januara 2020. godine. Zahvaljujući preporukama republičkih organa, Požarevac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će dobiti jedno moderno ekološko postrojenje za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada, otvaranjem postrojenja biće i novih radnik mesta”, zaključio je gradonačelnik.

Ambasador Južne Koreje Nj.E. HYUONG CHAN CHOE je izajvio da je ovo nova oblast za ulaganje korejske kompanije ali da to nije neočekivano i siguran je da će ta investicija doneti dobrobit Požarevcu i njegovim građanima. Ambasador je još kazao:

Nj.E. HYUONG CHAN CHOE

”Memorandum o sporazumevanju dva Ministarstva za zaštitu životne sredine zaključen je prošle godine zarad aktivnije saradnje, a tom prilikom je ministar Goran Trivan posetio Koreju i razgovarao na visokom nivou sa korejskim zvaničnicima.”

KUN YOUNG PARK

Direktor firme “Elias eco”, KUN YOUNG PARK je rekao da su posetili mnoge gradove u Srbiji ali da je u Požarevcu naišao na najbolji prijem i rešenost za ovu investiciju od ekološkog značaja. On je u svom obraćanju prisutnima istakao da je cilj ovog projekta da se reši jedan od najvećih ekoloških problema grada Požarevca i čitave Srbije. Ovaj projekat biće osnov za saradnju grada Požarevca i kompanije “Elias eco” na obostranu dobrobit, Park se nada da će ovo biti samo početak budućih investicija na ovom području gde vide mnogo potencijala.

Na prezentaciji koja jeodržana nakon ceremonije potpisivanja Memomranduma o sardanji rečeno je da je proces uništavanja bezbedan po okolinu zato što je reč o najnovijim i najbezbednijim tehnologijama od transporta do uništavanja otpada.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter