Почетак » Актуелно
 

Потписан Протокол о пословно – техничкој сарадњи између Основне школе „Божидар Димитријевић Козица“ из Брадарца, Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца и Пољопривредне саветодавне стручне службе Пожаревац

Протокол је јединствен у Србији, и као такав, повезује дванаест истурених одељења школе у Брадарацу, тачније дванаест насеља на подручју „Стига“, једног од најплоднијих делова Србије, са Пољопривредном школом и Пољопривредном саветодавном стручном службом, активно укључује ученике у савремене токове обраде пољопривредног земљишта, као и саме родитеље и остало локално становништво.

Овај Пројекат има за циљ спречавање осипање деце из образовног система и напуштање пољопривредних газдинстава, као и исељавање у иностранство, што је нарочито изражено у Браничевском округу.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом истакао да је локална самоуправа издвојила значајна средства за унапређење пољопривреде на територији Града Пожаревца. Потписано је преко 200 уговора са пољопривредницима у вези субвенција за пољопривредну производњу урађено је 28 километара атарских путева а у плану је да се и ове године настави са том праксом, и затим је још додао:

„Овим протоколом ми повезујемо једну основну и једну средњу школу заједно са Пољопривредном саветодавном стручном службом Пожаревац како би отворили читав један фронт у коме се бранимо и истовремено нападамо. Бранимо се од осипања наших људи са села и њихове деце који остављају плодне оранице код своје куће и иду у Западну Европу, која би плодове тих ораница скупо плаћала. Мислим да податак да је школу у Брадарцу, школу учесника овог пројекта, 2007. године похађало 820 а данас свега 450 ученика довољно говори сам за себе.“

Испред потписника обратио се директор ОШ “Божидар Димитријевић Козица” Томица Стојановић који се овом приликом захвалио локалној смаоуправи на разумевању и помоћи за израду овог пројекта.

Циљ пројекта је да се млади задрже на селу са једне стране али и да се деца из урбанијих средина упознају са животом и радом на селу као и да се деца са села упознају са новим технологијама у пољопривредној производњи. Такође циљ је да се подигне свест о очувању животне средине.

Велимир Станојевић државни секретар у министарству Пољопривреде похвалио је Град Пожаревац на иницијативи и што је први у Србији покренуо овакав пројекат који је од великог значаја за Пожаревац али да и друге локалне самоуправе имају проблем са смањењем броја становништва и одласком младих људи са села.

Сходно томе Влада Републике Србије је преко ресорног министарства предузела читав низ мера у циљу подстицаја развоја пољопривреде и останка младих људи у селима.

Подели са другима: Facebook Twitter