Почетак » Актуелно
 

Потписан протокол о примени васпитних мера

У Градском здању потписан је Протокол о примени васпитних налога.

Потписници су Центар за социјални рад Пожаревац са једне, Црвени крст Пожаревац, Центар за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, ЈКП „Комуналне службе“, ЈУ„Спортски центар Пожаревац“, Међуопштинско удружење глувих и наглувих Пожаревац, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним и аутистичним лицима Пожаревац, и Удружење грађана „Шанса“.

Бојан Илић

Присутне је поздравио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић који је честитао потписиницима на уговору и изразио је наду да ће он дати резултате и затим је још истакао да васпитни налог има за циљ да се малолетницима када направе неки прекршај не изричу одмах казне и мере, већ да им се ојача лични интегритет како се такве ствари више не би понављале. Превентивно деловање је најбоље деловање, те у том смислу треба посматрати и васпитни налог.

Слободан Ковачевић

Слободан Ковачевић из Вишег тужилаштва је нагласио да веома цени напоре града Пожаревца, Центра за социјални рад и других установа које су предузеле одређене кораке да се обезбеди ова мера везана за правосуђе, односно, изрицање васпитних налога и још је истакао да сада постоји уређен правни систем који се може примењивати и да је Пожаревац међу првим градовима у Србији који имају овакав протокол.

Слободан Јовић

Директор ЈКП “Комуналне службе” Слободан Јовић рекао је да време које млади буду провели у овом предузећу мора дати резултате када је у питању понашање младих.

Татјана Рајић

Татјана Рајић, директор Центра за сооцијални рад Пожаревац, објаснила је да је васпитни налог један институт из закона о малолетним починиоцима кривичних дела и кривично – правној заштити малолетних лица који по први пут уводи диверзионе мере, односно, мере којима се скреће од уласка у дуготрајне, скупоцене судске процедуре. У оквиру овог протокола постоје два васпитна налога а то су укључивање у друштвено користан рад и укључивање у саветовалиште на третман. Максимално трајање васпитних налога је шест месеци и неће утицати на редовно похађање наставе и остале активности малолетника.

Подели са другима: Facebook Twitter