Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Potpisan protokol o saradnji između Grada Požarevca i kompanije “Coca-Cola HBC Srbija”

Uz podršku gradskih uprava Požarevca i Valjeva, kompanije “Coca-Cola HBC Srbija” kao inicijatora projekta i kompanije “Sekopak”, lansiran je projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“! Kao okosnica projekta osnovano je osam socijalnih preduzeća koja će u ovim gradovima sakupljati ambalažni otpad iz domaćinstava. Predviđeno je prikupljanje PET ambalaže i limenki na najneposredniji način „od vrata do vrata“ koje će se sprovoditi u naredne tri godine.

Realizacija projekta počinje najpre u Požarevcu gde su Memorandum o saradnjipotpisali Bane Spasović, gradonačelnik Požarevcai Svetoslav Atanasov, generalni direktor “Coca-Cola HBC Srbija”. Projektom, u koji će se uključiti i grad Valjevo, planirano je unapređenje oblasti reciklaže ambalaže, podizanje nivoa prikupljenog otpada na mestu nastanka i podsticanje zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva. “Coca-Cola HBC Srbija” u potpunosti finansira program uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć “Sekopak-a” u saradnji sa lokalnim javnim komunalnim preduzećima, te Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Svetoslav Atanasov

„Kao lider u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, u potpunosti smo svesni svog uticaja na okruženje, posebno u oblasti odlaganja ambalaže. Ovaj projekat je značajan jer nema samo ekološki aspekt nego i vrlo značajan socijalni ugao. Sugrađani Požarevca i Valjeva imaće mogućnosti da pravilno odlože ambalažni otpad i očiste svoju okolinu ali i da pomognu komšijama koji su iz socijalno osetljivih grupa da zarade za svoj opstanak i dostojanstven život sebe i svoje porodice. Pozivamo građane da selekcijom svoje ambalaže doprinesu većoj stopi reciklaže, a tako podrže i svoje sugrađane preduzetnike“, istakao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije “Coca-Cola HBC Srbija”.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilkom istakao:

Bane Spasović

„Svaki dan je poseban kada se u njemu barem malo približimo našim ciljevima, a to je poboljšanje uslova života naših građana, kao i njihovo upošljavanje. Uz pomoć naših partnera, kompanijom “Coca-Cola” kao inicijatorom, gradom Valjevom i kompanijom “Sekopak”, utisak je da danas pravimo jedan važan korak ka zaštiti životne sredine. U isto vreme, ovim projektom koji nosi naziv “Komšije se pomažu, ambalažu odlažu”, grad Požarevac značajno nadoknađuje deo izgubljenog vremena na polju reciklaže komunalnog otpada. Projekat je orijentisan ka seoskim naseljima zato što u ovom trenutku nemaju organizovano iznošenje komunalnog otpada. Grad Požarevac je izvršio zoniranje seoskih naselja u 6 različitih zona koje pokrivaju 24 naselja. U okviru novoosnovanih socijalnih preduzeća u gradovima partnerima, zaposliće se određen broj lica koji će u naredne tri godine prikupljati ambalažni otpad, limenke i PET ambalažu, direktno iz domaćinstava. Prikupljenu ambalažu otkupljivaće kompanija Sekopak, jedan od lidera ove industrije, po tržišnim cenama.

Inspiracija koju milionima potrošača širom planete donose proizvodi kompanije “Coca-Cola”, jednaka je njihovom stepenu društvene odgovornosti. To se u ovom slučaju potvrdilo u sjajnoj ideji da podstaknu ljude da nakon uživanja u njihovim napicima, pravilno odlože i tretiraju ambalažu. Upravo ovim zajedničkim poduhvatom sa našim uvaženim partnerima planiramo da steknemo dragoceno iskustvo koje ćemo primeniti i nakon stavljanja u funkciju reciklažnog centra koji je u izgradnji i čija je vrednost 200 miliona dinara. Tako je ovo za nas i neka vrsta pilot projekta, pošto očekujemo da od naredne godine počnemo i sa organizovanim odnošenjem komunalog otpada na nivou lokalne samouprave i iz seoskih mesnih zajednica kako bi naši sugrađani imali iste uslove za život bez obzira da li žive u selu ili gradu. Uveren u višestruku korist projekta “Komšije se pomažu, ambalažu odlažu”, pozivam i građane da sarađuju, da i sami u svojim domaćinstvima razvrstavaju komunalni otpad, a svi zajedno učinimo ovaj grad i čitavu našu državu još čistijom i lepšom.“

Svu prikupljenu ambalažu, otkupljivaće kompanija “Sekopak” po tržišnim cenama.

Za preduzetnika koji po isteku tri godine ispuni postavljene ciljeve projekta i bude najuspešniji u sakupljanju, “Coca-Cola HBC Srbija” obezbediće vredan poklon – kamion Iveco Porter.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter