Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потписан протокол о сарадњи између Града Пожаревца и компаније “Coca-Cola HBC Srbija”

Уз подршку градских управа Пожаревца и Ваљева, компаније “Coca-Cola HBC Srbija” као иницијатора пројекта и компаније “Sekopak”, лансиран је пројекат „Комшије се помажу, амбалажу одлажу“! Као окосница пројекта основано је осам социјалних предузећа која ће у овим градовима сакупљати амбалажни отпад из домаћинстава. Предвиђено је прикупљање ПЕТ амбалаже и лименки на најнепосреднији начин „од врата до врата“ које ће се спроводити у наредне три године.

Реализација пројекта почиње најпре у Пожаревцу где су Меморандум о сарадњипотписали Бане Спасовић, градоначелник Пожаревцаи Светослав Атанасов, генерални директор “Coca-Cola HBC Srbija”. Пројектом, у који ће се укључити и град Ваљево, планирано је унапређење области рециклаже амбалаже, подизање нивоа прикупљеног отпада на месту настанка и подстицање запошљавања социјално угрожених категорија становништва. “Coca-Cola HBC Srbija” у потпуности финансира програм уз стручну, менторску и логистичку помоћ “Sekopak-a” у сарадњи са локалним јавним комуналним предузећима, те Националном службом за запошљавање.

Светослав Атанасов

„Као лидер у производњи безалкохолних напитака, у потпуности смо свесни свог утицаја на окружење, посебно у области одлагања амбалаже. Овај пројекат је значајан јер нема само еколошки аспект него и врло значајан социјални угао. Суграђани Пожаревца и Ваљева имаће могућности да правилно одложе амбалажни отпад и очисте своју околину али и да помогну комшијама који су из социјално осетљивих група да зараде за свој опстанак и достојанствен живот себе и своје породице. Позивамо грађане да селекцијом своје амбалаже допринесу већој стопи рециклаже, а тако подрже и своје суграђане предузетнике“, истакао је Светослав Атанасов, генерални директор компаније “Coca-Cola HBC Srbija”.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом прилком истакао:

Бане Спасовић

„Сваки дан је посебан када се у њему барем мало приближимо нашим циљевима, а то је побољшање услова живота наших грађана, као и њихово упошљавање. Уз помоћ наших партнера, компанијом “Coca-Cola” као иницијатором, градом Ваљевом и компанијом “Sekopak”, утисак је да данас правимо један важан корак ка заштити животне средине. У исто време, овим пројектом који носи назив “Комшије се помажу, амбалажу одлажу”, град Пожаревац значајно надокнађује део изгубљеног времена на пољу рециклаже комуналног отпада. Пројекат је оријентисан ка сеоским насељима зато што у овом тренутку немају организовано изношење комуналног отпада. Град Пожаревац је извршио зонирање сеоских насеља у 6 различитих зона које покривају 24 насеља. У оквиру новооснованих социјалних предузећа у градовима партнерима, запослиће се одређен број лица који ће у наредне три године прикупљати амбалажни отпад, лименке и ПЕТ амбалажу, директно из домаћинстава. Прикупљену амбалажу откупљиваће компанија Секопак, један од лидера ове индустрије, по тржишним ценама.

Инспирација коју милионима потрошача широм планете доносе производи компаније “Coca-Cola”, једнака је њиховом степену друштвене одговорности. То се у овом случају потврдило у сјајној идеји да подстакну људе да након уживања у њиховим напицима, правилно одложе и третирају амбалажу. Управо овим заједничким подухватом са нашим уваженим партнерима планирамо да стекнемо драгоцено искуство које ћемо применити и након стављања у функцију рециклажног центра који је у изградњи и чија је вредност 200 милиона динара. Тако је ово за нас и нека врста пилот пројекта, пошто очекујемо да од наредне године почнемо и са организованим одношењем комуналог отпада на нивоу локалне самоуправе и из сеоских месних заједница како би наши суграђани имали исте услове за живот без обзира да ли живе у селу или граду. Уверен у вишеструку корист пројекта “Комшије се помажу, амбалажу одлажу”, позивам и грађане да сарађују, да и сами у својим домаћинствима разврставају комунални отпад, а сви заједно учинимо овај град и читаву нашу државу још чистијом и лепшом.“

Сву прикупљену амбалажу, откупљиваће компанија “Sekopak” по тржишним ценама.

За предузетника који по истеку три године испуни постављене циљеве пројекта и буде најуспешнији у сакупљању, “Coca-Cola HBC Srbija” обезбедиће вредан поклон – камион Iveco Porter.

Подели са другима: Facebook Twitter