Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Potpisan ugovor za izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda, investicija preko 18 miliona evra

Danas su u Požarevcu, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, predstavnik Nemačke razvojne banke (KFV) Reudiger Hartman i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Aleksandar Dimitrijević.

Program „Vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji ” deo je finansijske saradnje Republike Srbije sa Nemačkom, odnosno Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačke razvojne banke. U prvoj fazi programa urađen je idejni projekat i završeni su institucioni zahtevi Programa. Današnjim potpisivanjem ugovora i zvanično otpočinje faza 2, odnosno realizacija programa izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda. Vrednost investicije preko 18 miliona evra.

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao da ovo postrojenje značajnog kapaciteta, imaće za cilj da obezbedi ekološki i higijenski bezbedni tretman otpadnih voda u skladu sa standardima Evropske unije i Republike Srbije, kao i zaštitu površinskih i podzemnih voda: „Jednom rečju, da nam voda koju pijemo, ali takođe i ona koju vraćamo nazad u reke, bude još čistija. Kao gradonačelnik, želim da se zahvalim svima koji učestvuju u ovom programu, smatrajući da njime privodimo kraju nešto što je još ranije trebalo da postoji u ovom kapacitetu. Zahvaljujući Programu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije „Srbija 2020-2025.“ u toku je velika modernizacija Srbije i približavanje standardima modernih evropskih zemalja. Drago mi je da se i Požarevac tome priključuje velikim i užurbanim koracima. Ovde ne mislim samo na benefite za najuže gradsko jezgro, jer će pored gradske kanalizacije ovim projektom vrednim preko 18,2 miliona evra, tretmanom biti obuhvaćena i seoska naselja Lučica, Prugovo, Poljana, Dragovac i Živica. Na početku svog obraćanja napomenuo sam da ćemo značaj ovog projekta i boljitak koji nam on donosi osetiti u decenijama koje slede. One zapravo počinju već krajem 2025. godine kada je predviđen završetak ovog poduhvata.“

Reudiger Hartman – direktor KFV predstavništva u Srbiji

Reudiger Hartman, direktor KFV predstavništva u Srbiji je istakao da mu je izuzetno drago što je danas, po prvi put u Požarevcu, povodom potpisivanja ovog bitnog i značajnog ugovora. Požarevac je jedan od preko 20 gradova koji će biti obuhvaćenih ovim izuzetno značajnim projektom za čitavu Srbiju. On je još dodao da u proteklih nekoliko godina u Srbiju uloženo preko 200 miliona evra za investicije.

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja – Tomislav Momirović

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović je rekao da je projekat izgradnje  Postrojenja za preradu otpadnih voda, izuzetno značajan za Grad Požarevac ali i čitavu Srbiju kako bi smo direktno uticali na  zaštitu životne sredine. On je rekao da je do sada u okviru finansijske i tehničke poodrške Nemačke i KFW-a, obezbeđeno 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada u Srbiji.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter