Почетак » Актуелно » Култура
 

Потписани Споразуми о сарадњи установа културе

Споразум је потписан између 11 Установа културе из читаве Србије и остављена је могућност да се придруже и друге установе у наредном периоду.

Поред Центра за културу Пожаревац, потписници овог споразума су и Градско позориште Јагодина, Центар за културу Смедерево, Милановачко позориште – Горњи Милановац, Позориште “Раша Плаовић” – Уб, Градско позориште “Театар 91″ – Алексинац, Дом омладине – Крагујевац, Центар за културу Масука – Велика Плана, Центар за културу – Стара Пазова, Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић, Установа културни центар – Смедеревска Паланка.

Потписивању споразума присуствовали су Предраг Мијатовић, председник Скупштине града Пожаревца и Дејан Крстић, члан Градског већа задужен, за културу.

Овом приликом председник пожаревачког парламента Предраг Мијатовић је истакао:

„Као посланици културе сте увек привилеговани код Пожаревљана подједнако као и уметници и њихово стваралаштво. Град Пожаревац има изузетну традицију што се културе тиче тако да сматрам да је јако важна ова сарадња која је пред вама. Разлог поменутој привилегији су ваше бројне колеге из света уметности који су својим делима и чињеницом да су рођени у овом граду допринели његовом добром гласу. Неки од њих нису међу нама, али њихова дела доказују да уметност познаје само суд времена. Уверени смо да и ваша места имају сличне идоле, односно светле примере који су својим талентом улепшали животе наших грађана. Како би се на прави начин одужили свима њима, сматрам да ово културно удруживање не само сјајном идејом, већ и нашој дужности коју имамо према мисији свих нас а то је популаризација свих видова уметности и уметника, нарочито изван престонице. Од града Пожаревца ћете увек имати пуну подршку.“

Потписници споразума су се обавезали да са продукцијом представа на сценама матичних позоришта учествују у размени представа на великој и дечијој сцени, заједно учествују у креирању и изради предлога пројеката од значаја за позоришни живот, изради конкурсне документације са којим ће учествовати на конкурсима расписаним за финансирање пројеката расписаним од стране Министарства културе Републике Србије и на конкурсима које расписују локалне заједнице, у припреми заједничких представа, реквизита и сарадњи на изради сценографије, у размени костима, у њеној припреми, у побољшању техничких услова рада, у размени глумаца и сарадника и помоћи у организовању позоришног фестивала и у организовању заједничке промоције, идеја и маркетинга у циљу бољег позиционирања, пласмана представа остварених на матичним позоришним сценама, сваког од оснивача – потписника споразума.