Početak » Aktuelno
 

Potpisani ugovori o saradnji u Požarevcu za program “Exchange 5”

U okviru Projekta “Efikasno upravljanje imovinom za uspešne lokalne samouprave”, koji se finansira u okviru Programa “Exchange 5”, potpisani su ugovori o saradnji između vodećeg partnera – Grada Požarevca sa šest partnera – opština: Petrovac na Mlavi, Kučevo, Velika Plana, Veliko Gradište, Golubac i Žagubica. Vrednost projekta je 208.000 evra.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom istakao:

“Cilj projekta, kao i zakonska obaveza po Zakonu o javnoj svojini je da kroz popis nepokretnosti svaka opština uradi popis one imovine koja je za nju bitna i da se na taj način stvore uslovi da se na nepokretnostima u budućnosti upravlja imovinom od strane lokalnih samouprava. U narednih 12 meseci popisaće se sva imovina, počevši od podzemnih instalacija, puteva, objekata sa ciljem da se obezbedi kompletna dokumentacija na osnovu koje će jedinice lokalne samouprave da se uknjiže.

Gradonačelnik je još rekao da će Grad Požarevac i ostale partnerske opštine moći da efektivnije upravljaju imovinom, kao i da će se brže izvoditi radovi na infrastrukturi uz izbegavanje određenih komplikovanih procedura. Realizacija projekta direktno će doprineti poboljšanju situacije krajnjih korisnika. Poslovni sektor i poljoprivrednici koji koriste, ili su zainteresovani da postanu korisnici poljoprivrednog zemljišta u javnom vlasništvu, u partnerskim odnosima, imaće koristi od dobijanja validnih i ažurnih informacija, jasne metodologije za određivanje cene zakupa i ukupnih efikasnijih usluga. Potencijalni investitori koji su direktno zainteresovani za korišćenje lokalne javne svojine će, po gradonačelnikovim rečima, biti bolje informisani o kriterijumima korišćanja i transparentnoj lokaciji javne svojine. Celokupno stanovništvo u sedam partnerskih opština će imati koristi od efikasnijih usluga, lokalne uprave, transparentnijeg i inkluzivnijeg procesa donošenja odluka i samim tim višeg životnog standarda.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter