Почетак » Актуелно
 

Потписани уговори о сарадњи у Пожаревцу за програм “Exchange 5”

У оквиру Пројекта “Ефикасно управљање имовином за успешне локалне самоуправе”, који се финансира у оквиру Програма “Exchange 5”, потписани су уговори о сарадњи између водећег партнера – Града Пожаревца са шест партнера – општина: Петровац на Млави, Кучево, Велика Плана, Велико Градиште, Голубац и Жагубица. Вредност пројекта је 208.000 евра.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом истакао:

“Циљ пројекта, као и законска обавеза по Закону о јавној својини је да кроз попис непокретности свака општина уради попис оне имовине која је за њу битна и да се на тај начин створе услови да се на непокретностима у будућности управља имовином од стране локалних самоуправа. У наредних 12 месеци пописаће се сва имовина, почевши од подземних инсталација, путева, објеката са циљем да се обезбеди комплетна документација на основу које ће јединице локалне самоуправе да се укњиже.

Градоначелник је још рекао да ће Град Пожаревац и остале партнерске општине моћи да ефективније управљају имовином, као и да ће се брже изводити радови на инфраструктури уз избегавање одређених компликованих процедура. Реализација пројекта директно ће допринети побољшању ситуације крајњих корисника. Пословни сектор и пољопривредници који користе, или су заинтересовани да постану корисници пољопривредног земљишта у јавном власништву, у партнерским односима, имаће користи од добијања валидних и ажурних информација, јасне методологије за одређивање цене закупа и укупних ефикаснијих услуга. Потенцијални инвеститори који су директно заинтересовани за коришћење локалне јавне својине ће, по градоначелниковим речима, бити боље информисани о критеријумима коришћања и транспарентној локацији јавне својине. Целокупно становништво у седам партнерских општина ће имати користи од ефикаснијих услуга, локалне управе, транспарентнијег и инклузивнијег процеса доношења одлука и самим тим вишег животног стандарда.

Подели са другима: Facebook Twitter