Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Potpisani ugovori sa korisnicima donacija u opremi za male biznise

Povodom realizacije projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“,  u Požarevcu su potpisani ugovori sa još 16  korisnika koji su dobili donacije za započinjanje sopstvenog biznisa.

ugovori_donacije_biznis_1

Pomenuti projekat  sprovodi  nemačka organizacija „Help“ uz finansijsku podršku Švedske agencije za medjunarodni razvoj SIDA. U sufinansiranju učestvuju  ciljni gradovi i opštine: Leskovac, Kraljevo, Kruševac, Prijepolje, Požarevac, Vladičin Han i Vranje. Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih  grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem za samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada.

-Požarevcu  je u raspodeli sredstava projekta opredeljeno  nesto više od 115.000 evra za podršku 30 grantova, rekao je dr Miodrag Stepanović zamenik gradonačelnika i dodao da je grad uspešno podržao ovu inicijativu ali da se već radi i na novom sličnom projektu u partnerstvu sa OEBS-om, ali u većoj finansijskoj  meri kako bi se smanjila nezaposlenost u lokalnoj sredini.

ugovori_donacije_biznis_2

Prema rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća zaduženog za nevladine organizacije, na ovaj način stvaraju se mogućnosti samozapošljavanja socijalno ugroženih kategorija i bolji uslovi života naših sugrađana. Koordinator projekta Džanatan Koko je objasnio da je pre mesec dana u Požarevcu potpisan ugovor sa  prvih 14 korisnika iz ovog projekta. Uz pomoć opreme u vrednosti od 2.400, odnosno 1.500 evra oni će moći započeti sopstveni biznis. Do sada su pokazali interesovanje za oblast poljoprivrede, usluga i zanata. Pored obaveze da registruju svoje poslovne delatnosti , korisnici imaju mogućnost da pohađaju poslovne obuke važne za razvoj njihovih malih biznisa. Učešće grada u projektu iznosi  4.725 evra, a korisnici zavisno od visine sredstava za opremu učestvuju sa pet, odnosno 10 odsto od  ukupnog iznosa. Potpisivanju ugovora pristustvovali su predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanja u Požarevcu i Aleksandra Brkić, šef kancelarije „Help“-a u Beogradu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter