Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потписани уговори са корисницима донација у опреми за мале бизнисе

Поводом реализације пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“,  у Пожаревцу су потписани уговори са још 16  корисника који су добили донације за започињање сопственог бизниса.

ugovori_donacije_biznis_1

Поменути пројекат  спроводи  немачка организација “Help” уз финансијску подршку Шведске агенције за медјународни развој СИДА. У суфинансирању учествују  циљни градови и општине: Лесковац, Краљево, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање. Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених  група становништва у Србији мотивисањем за самозапошљавање и активан приступ тржишту рада.

-Пожаревцу  је у расподели средстава пројекта опредељено  несто више од 115.000 евра за подршку 30 грантова, рекао је др Миодраг Степановић заменик градоначелника и додао да је град успешно подржао ову иницијативу али да се већ ради и на новом сличном пројекту у партнерству са ОЕБС-ом, али у већој финансијској  мери како би се смањила незапосленост у локалној средини.

ugovori_donacije_biznis_2

Према речима Дејана Крстића, члана Градског већа задуженог за невладине организације, на овај начин стварају се могућности самозапошљавања социјално угрожених категорија и бољи услови живота наших суграђана. Координатор пројекта Џанатан Коко је објаснио да је пре месец дана у Пожаревцу потписан уговор са  првих 14 корисника из овог пројекта. Уз помоћ опреме у вредности од 2.400, односно 1.500 евра они ће моћи започети сопствени бизнис. До сада су показали интересовање за област пољопривреде, услуга и заната. Поред обавезе да региструју своје пословне делатности , корисници имају могућност да похађају пословне обуке важне за развој њихових малих бизниса. Учешће града у пројекту износи  4.725 евра, а корисници зависно од висине средстава за опрему учествују са пет, односно 10 одсто од  укупног износа. Потписивању уговора пристуствовали су представници Националне службе за запошљавања у Пожаревцу и Александра Бркић, шеф канцеларије “Help”-а у Београду.

Подели са другима: Facebook Twitter