Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Zasađeno 55 ruža na Čačalici

Povodom jubileja Pokreta gorana Srbije

Povodom obeležavanja 55 godina od osnivanja Pokreta gorana Srbije, na Čačalici su nekadašnji akcijaši, učenici i članice Foruma žena SPS-a zasadili simboličnih 55 ruža. Učestvovao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, sa saradnicima, i predstavnici udruženja građana koja se bave ekologijom.

Mladi gorani ponovo na Čačalici

Mladi gorani ponovo na Čačalici

Prva goranska akcija na Čačalici, koju je sproveo  Dragan Bogdanović – Bucić, izvedena je pre 55 godina i smatra se danom osnivanja Pokreta gorana Srbije. Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja, Pokret gorana Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine – Upravom za šume, Skupštinom grada Požarevca, udruženjem “Prijatelji Čačalice”, Ekološkim društvom “Čačalica”, pokretima gorana opština i gradova, organizovao je goransku radionicu za učenike šestog razreda iz osnovnih škola sa područja gradova i opština Požarevac, Smederevo, Žagubica i Velika Plana.

Učestvovao i gradonačelnik Požarevca

Učestvovao i gradonačelnik Požarevca

Kroz radionicu učenici su imali priliku da se upoznaju sa značajem šuma, podizanjem vetrozaštitnih pojaseva, rasadničkom proizvodnjom, vrstama drveća koje uspevaju na ovom području, kao i  akcijama i aktivnostima koje organizuje Pokret gorana Srbije. U akciji na Čačalici, nekadašnji akcijaši, grupa učenika i članice Foruma žena SPS-a, zasadili su 55 ruža u crvenoj aleji, u blizini spomenika poginulim crvenoarmejcima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter