Početak » Aktuelno
 

Povodom Svetskog dana civilne zaštite održana je sednica Štaba za vanredne situacije

U gradskom zdanju u Požarevcu održana je svečana sednica Štaba za vanredne situacija povodom međunarodnog dana Civilne zaštite.

Pred početak sednice Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca i načelnik Štaba za vanredne situacije je istakao da je prošle godine donet novi zakon koji reguliše oblast Civilne zaštite kojim se reguliše smanjenje rizika, prevencija i jačanje otpornosti i spremnosti pojedinaca i zajednice za reagovanje na posledice katastrofa, zaštita i spasavanje ljudi. Spasović je još dodao:

”Grad je nastavio da pomaže vatrogasne službe i nabavljena je oprema za vatrogasno spasilačke jedinice u vidu opreme za spasavanje iz dubine, termovizijske kamere i drugih elemenata opreme za ovu jedinicu. Ove godine biće kupljeno novo vatrogasno vozilo u vrednosti od 25 miliona dinara. U ovoj godini grad je opredelio sredstva za izradu Procene ugroženosti i planove zaštite i spasavanja, koja će nam u narednom periodu biti prioritet, s obzirom na važnost dokumenta koji je polazna osnova za mnoge aktivnosti u zaštiti i spasavanju. Znamo da vanredne situacije obuhvataju širok spektar delovanja, ali bih iskoristio još jednom ovu priliku da već sada apelujem na građane da ne pale biljne ostatke na njivama, zato što je prošle godine bilo i više intervencija dnevno, a podsetiću da je bilo ugroženo i vodoizvorište Ključ od požara. Mi kao lokalna samouprava moramo da utičemo na podizanje svesti građana u određenim situacijama ali i građani moraju dati svoj doprinos ukupnoj bebednosnoj situaciji.”

Grad Požarevac će nastaviti da daje svoj doprinos na jačanju sistema zaštite i spasavanja i ulozi civilne zaštite kako bi se uspostavio efikasniji odgovor na sve rizike i pretnje koji nas okružuju, zaključio je Spasović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter