Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Požarevac domaćin tradicionalnog krosa RTS-a

Požarevac je danas bio domaćin tradicionalnog krosa RTS-a, koji nije uspela da omete ni kiša, koja je prethodno padala i dobrano natopila stazu.

kros_1

Nakon Rekovca, 8. i Šapca 15. oktobra na red je došao i Požarevac koji se i do sada visoko kotirao na listi želja organizatora za davanje domaćinstva gradovima širom Srbije. Loše vreme učinilo je da masovnost ne bude kao prethodnih godina, ali su se takmičari ali i gledaoci ipak odazvali u zavidnom broju. Pored onih iz Srbije, požarevačkim Hipodrom trčali su još i takmičari iz Kenije, Mađarske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

kros_2

Pre glavnih trkačkih dešavanja, trke za seniorke na 6.000 i seniore na 8.000 metara, bilo je čak 18 kategorija, od predškolskog uzrasta do pioniri 8. razred. Svi oni su po vlažnoj travnatoj stazi dali sve od sebe i još jednom pokazali da je masovnost u sportu kod Požarevljana postaje pravilo, nikako izuzetak.

Diplome u obe glavne kategorije učesnicima i osvajačima medalja uručio je gradonačelnik Bane Spasović, koji se prethodno obratio takmičarima, ali i gledaocima.

kros_3

-Današnji dan, jedan je od onih koji me, kao predstavnika lokalne samouprave, naročito vesele i čine ponosnim. Tradicionalni kros RTS-a svakako je tokom proteklih godina postao jedan od sinonima za masovni sport i kao takav drago mi je što je Požarevac još jednom njegov domaćin.

Nemam dileme o tome da se fizička kultura, od pozicije vrhunskog sportiste pa sve do rekreativca, mora popraviti i u nju se ulagati.

Primetili ste da sam u prethodnoj rečenici po važnosti rekreativce stavio iznad profesionalaca u sportu.

Time mi nije bila želja da umanjim njihov značaj i trud koji ulažu u svoje profesionalne karijere, naprotiv. Nebrojeno puta sam ponosno stajao na tribinama ili ispred televizora, gledajući uspeheprofesionalnih klubova ili reprezentativaca Srbije u različitim sportovima i divio se njihovom umeću.

Ipak, kao neko čiji je zadatak da brine o svim građanima, uvek ću pođednaku pažnju poklanjati i rekreativcima, odnosno amaterima u sportu, narošito školskom.

Mislim da je to ispravno iz razloga što je njih mnogo više nego profesionalaca a mislim da vama ne moram da govorim koliko je sport važan u periodu odrastanja svake mlade osobe.

Siguran sam da svima vama koji volite da trčite, šutirate, pogađate, branite, postižete golove, koševe ili poene ne moram da objašnjavam jedinstveni osećaj kada posle treninga ili sportskog nastupa ne možete skinuti osmeh sa lica, umorni ali srećni.

Trčanje, kao sastavni deo atletike, bazičnog sporta sa opavdanim epitetom njegove kraljice, zauzima posebno mesto u prioritetima i planovima gradskog rukovodstva. To je i glavni razlog što nije bilo dilema oko prihvatanja domaćinstva ovog renomiranog sportskog takmičenja.

Dozvolite mi da malo preformulišem olimpijsko geslo ..

– Važno je i pobediti, ali je važnije u toj želji ne prekoračiti granice sportskog.

Ukoliko je preduslov i jednog i drugog – učestvovati, broj vas koji danas trči na našem Hipodromu mi govori da je jedan od pobednika već poznat, a to je Požarevac i nadasve sport-zaključio  je Spasović.

kros_4

U uzbudljivoj trci kod seniorki najbrža je bila naša proslavljena reprezentativka iz Novog Pazara, Amela Terzić, dok je kod muškaraca bio neprikosnoven Hilari Kiptum Majo Kimajo iz Kenije.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter