Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пожаревац домаћин традиционалног кроса РТС-а

Пожаревац је данас био домаћин традиционалног кроса РТС-а, који није успела да омете ни киша, која је претходно падала и добрано натопила стазу.

kros_1

Након Рековца, 8. и Шапца 15. октобра на ред је дошао и Пожаревац који се и до сада високо котирао на листи жеља организатора за давање домаћинства градовима широм Србије. Лоше време учинило је да масовност не буде као претходних година, али су се такмичари али и гледаоци ипак одазвали у завидном броју. Поред оних из Србије, пожаревачким Хиподром трчали су још и такмичари из Кеније, Мађарске, БиХ, Црне Горе и Македоније.

kros_2

Пре главних тркачких дешавања, трке за сениорке на 6.000 и сениоре на 8.000 метара, било је чак 18 категорија, од предшколског узраста до пионири 8. разред. Сви они су по влажној травнатој стази дали све од себе и још једном показали да је масовност у спорту код Пожаревљана постаје правило, никако изузетак.

Дипломе у обе главне категорије учесницима и освајачима медаља уручио је градоначелник Бане Спасовић, који се претходно обратио такмичарима, али и гледаоцима.

kros_3

-Данашњи дан, један је од оних који ме, као представника локалне самоуправе, нарочито веселе и чине поносним. Традиционални крос РТС-а свакако је током протеклих година постао један од синонима за масовни спорт и као такав драго ми је што је Пожаревац још једном његов домаћин.

Немам дилеме о томе да се физичка култура, од позиције врхунског спортисте па све до рекреативца, мора поправити и у њу се улагати.

Приметили сте да сам у претходној реченици по важности рекреативце ставио изнад професионалаца у спорту.

Тиме ми није била жеља да умањим њихов значај и труд који улажу у своје професионалне каријере, напротив. Небројено пута сам поносно стајао на трибинама или испред телевизора, гледајући успехепрофесионалних клубова или репрезентативаца Србије у различитим спортовима и дивио се њиховом умећу.

Ипак, као неко чији је задатак да брине о свим грађанима, увек ћу пођеднаку пажњу поклањати и рекреативцима, односно аматерима у спорту, нарошито школском.

Мислим да је то исправно из разлога што је њих много више него професионалаца а мислим да вама не морам да говорим колико је спорт важан у периоду одрастања сваке младе особе.

Сигуран сам да свима вама који волите да трчите, шутирате, погађате, браните, постижете голове, кошеве или поене не морам да објашњавам јединствени осећај када после тренинга или спортског наступа не можете скинути осмех са лица, уморни али срећни.

Трчање, као саставни део атлетике, базичног спорта са опавданим епитетом његове краљице, заузима посебно место у приоритетима и плановима градског руководства. То је и главни разлог што није било дилема око прихватања домаћинства овог реномираног спортског такмичења.

Дозволите ми да мало преформулишем олимпијско гесло ..

– Важно је и победити, али је важније у тој жељи не прекорачити границе спортског.

Уколико је предуслов и једног и другог – учествовати, број вас који данас трчи на нашем Хиподрому ми говори да је један од победника већ познат, а то је Пожаревац и надасве спорт-закључио  је Спасовић.

kros_4

У узбудљивој трци код сениорки најбржа је била наша прослављена репрезентативка из Новог Пазара, Амела Терзић, док је код мушкараца био неприкосновен Хилари Киптум Мајо Кимајо из Кеније.

 

Подели са другима: Facebook Twitter