Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пожаревац међу лидерима одрживог развоја

Град Пожаревац сврстан је међу лидере одрживог развоја у Србији па је његовим представницима уручена специјална Повеља на Другој конвенцији ЦЕДЕФ годишњег Програма за  градове и општине Србије – ЛИДЕРИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА 2015, која је одржана у Крушевцу. Покровитељи су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Министарство рударства и енергетике, Одбор за заштиту животне средине Народне Скупштине и Агенција за заштиту животне средине.

Повељу „Лидера“ примила Александра Ђорђевић, шеф Одсека за ЛЕР, инвестиције и пројекте

Повељу „Лидера“ примила Александра Ђорђевић, шеф Одсека за ЛЕР, инвестиције и пројекте

Програм има за циљ да подстиче капацитете општина и градова Србије који ће одговорним и одлучним вођством постати конкурентни и одрживи градови.  Активно учешће и сарадња на Програму подразумевала је: учешће представника Града на Другој Конвенцији у Крушевцу уз представљање резултата и планова у циљу успостављања одрживог развоја града, обезбеђивање инфрастуктурних пројеката као и оних из домена енергетске ефикасности планираних за 2015. годину на нивоу Града.  Програм „Лидери одрживог развоја“ препознаје изузетно залагање лидера градова и општина у решавању ових проблема, уз примену нових форми финансирања, најсавременијих технологија развоја и постојећих домаћих и светских искустава.

Повељу је заслужило 20 општина и градова од укупно 56 који су позвани на другу Конвенцију у Крушевац и на којој је укупно делегирано 312 пројеката из области заштите животне средине, обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

За општине и градове који имају изузетне резултате у развоју и примени обновљивих извора енерије, енергетске ефикасности, управљању отпадом и водама на својој територији  Програмски савет додељује  поменуту Повељу.  Програмски савет чине представници институција покровитеља и током године ће на свечаности одржавања Конвенција додељивати Повељу председницима општина и градоначелницима.  Добро управљање, посвећеност потребама грађана и дугорочним интересима одрживог „зеленог“ развоја су основни критеријуми и за доделу Повеље.

Иначе, Програм обухвата свих 168 градова и општина Србије и реализује се кроз одржавање пет Конвенција – регионалних скупова у пет одабраних градова. Друга од укупно пет Конвенција је омогућила да се у Крушевцу сусретну главни одлучиоци из 56 локалних самоуправа са финансијским и технолошким развојним организацијама заинтересованим за реализацију представљених пројеката.

Подели са другима: Facebook Twitter