Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Požarevac među liderima održivog razvoja

Grad Požarevac svrstan je među lidere održivog razvoja u Srbiji pa je njegovim predstavnicima uručena specijalna Povelja na Drugoj konvenciji CEDEF godišnjeg Programa za  gradove i opštine Srbije – LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA 2015, koja je održana u Kruševcu. Pokrovitelji su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine i Agencija za zaštitu životne sredine.

Povelju „Lidera“ primila Aleksandra Đorđević, šef Odseka za LER, investicije i projekte

Povelju „Lidera“ primila Aleksandra Đorđević, šef Odseka za LER, investicije i projekte

Program ima za cilj da podstiče kapacitete opština i gradova Srbije koji će odgovornim i odlučnim vođstvom postati konkurentni i održivi gradovi.  Aktivno učešće i saradnja na Programu podrazumevala je: učešće predstavnika Grada na Drugoj Konvenciji u Kruševcu uz predstavljanje rezultata i planova u cilju uspostavljanja održivog razvoja grada, obezbeđivanje infrastukturnih projekata kao i onih iz domena energetske efikasnosti planiranih za 2015. godinu na nivou Grada.  Program „Lideri održivog razvoja“ prepoznaje izuzetno zalaganje lidera gradova i opština u rešavanju ovih problema, uz primenu novih formi finansiranja, najsavremenijih tehnologija razvoja i postojećih domaćih i svetskih iskustava.

Povelju je zaslužilo 20 opština i gradova od ukupno 56 koji su pozvani na drugu Konvenciju u Kruševac i na kojoj je ukupno delegirano 312 projekata iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Za opštine i gradove koji imaju izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji  Programski savet dodeljuje  pomenutu Povelju.  Programski savet čine predstavnici institucija pokrovitelja i tokom godine će na svečanosti održavanja Konvencija dodeljivati Povelju predsednicima opština i gradonačelnicima.  Dobro upravljanje, posvećenost potrebama građana i dugoročnim interesima održivog „zelenog“ razvoja su osnovni kriterijumi i za dodelu Povelje.

Inače, Program obuhvata svih 168 gradova i opština Srbije i realizuje se kroz održavanje pet Konvencija – regionalnih skupova u pet odabranih gradova. Druga od ukupno pet Konvencija je omogućila da se u Kruševcu susretnu glavni odlučioci iz 56 lokalnih samouprava sa finansijskim i tehnološkim razvojnim organizacijama zainteresovanim za realizaciju predstavljenih projekata.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter