Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Požarevac nagradio najbolje učenike

Gradsko zdanje u Požarevcu bilo je stecište najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, onih koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima održanim pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za koje je priređen svečani prijem. Jednokratnom novčanom nagradom odato je priznanje učenicima, ali i njihovim mentorima koji su dali nemerljiv doprinos njihovom uspehu.

Slika za uspomenu

Slika za uspomenu

Njima i njihovim roditeljima i prijateljima, koji su došli da uveličaju ovaj skup u svečanoj sali, obratio se gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji je tom prilikom kazao:

-Pomalo nesrećno nazvan, „odliv mozgova” je najstrašnija stvar koja može pogoditi jedan narod. Život, koji je takođe nenadoknadiv, dodatno je teško podstaknuti, organizovati i unaprediti kada najumniji mladi ljudi odlaze. Ono što možemo, kao lokalna samouprava da uradimo je da, pri svojim odlukama o sopstvenoj budućnosti, uvidite našu nameru da se u Požarevcu pitaju najbolji i najučeniji. Kada sam postao gradonačelnik, za svoje saradnike sam odabrao mlade i obrazovane ljude koji su svoje sposobnosti dokazali ne samo kroz ocene koje su doneli sa studija već i kroz rad i rezultate pre i posle fakulteta. Kao jedan od svojih najvažnijih zadataka imam, da se u požarevačkoj lokalnoj samoupravi ustroji sistem u kome bi i u svakoj sledećoj vlasti na najodgovornija mesta dolazili najbolji, najučeniji, najsposobniji. Rezultate koje primećujem kod vas mi govore da te nove požarevačke gradonačelnike, članove gradskog veća, načelnike uprava, odbornike… upravo vidim ispred sebe. – kazao je Spasović obrativši se nagrađenim učenicima.

Sledeća se pisutnima obratila članica Gradskog veća Vesna Pejić, i sama prosvetni radnik, koja se takođe složila da su učenici koji se danas nagrađuju svakako budućnost grada koju požarevac mora negovati i sačuvati.

Potom se pristupilo dodeli nagrada. Za osvojeno prvo mesto na takmičenjima dodeljeno je ukupno 46 novčanih nagrada u iznosu od po 10.000 dinara i to za 25 učenika i 21 profesora – mentora. Njima je nagrade uručio gradonačelnik Bane Spasović. Za osvojena druga mesta na takmičenjima, nagrade je dodeljivao predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić i to za ukupno 26 profesora i učenika u visini od po 9.000 dinara. Učenicima koji su osvojili treće mesto na nekim od takmičenja novčane nagrade je uručila član GV Vesna Pejić, za ukupno28 učenika i njihovih mentora, u visini od po 8.000 dinara.

Neposredno pre same dodele, prisutni su imali priliku da uživaju u prigodnom programu u okviru koga su nastupili Jovana Blagojević, Aleksandar Spasić, Igor Obretković i Leonardo Borojević, svi učenici požarevačke Muzičke škole, kao i Đina Glavčić-Kostić iz Požarevačke gimnazije sa svojim nagrađenim autorskim delom, „Beseda zahvalnica”.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter