Почетак » Актуелно
 

Пожаревачка гимназија обележила 155 година рада и постојања

Овим поводом Свечана академија одржана је у просторијама школе уз присуство многобројних гостију.

На свечаности су додељене захвалнице заслужним појединцима који су дали свој допринос у раду ове образовне установе. Захвалнице су између осталих добили градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић и заменик градоначелника Саша Павловић.

Госте је поздравила директорка гимназије Данијела Жуковски, која је у свом обраћању представила шта је све урађено у претходних годину дана посебно истакавши успехе на такмичењима. Она је подсетила и на историјат гимназије, да након напада Турака на Калемегданску тврђаву 1862. године, највише је страдао део града Савамала. Српске власти су након тога пребациле Савамалску полугимназију у Пожаревац, у коме је прво образовање стицао кнез Михаило Обреновић.

Подсећамо да од школске 2001/2002. године школа носи назив Пожаревачка гимназија и као свој дан обележава 24. септембар, дан када је Указом кнеза Михаила настала полугимназија у Пожаревцу.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је у свом обраћању истакао је да је Град Пожаревац уложио и у саму зграду овог храма знања по разним основама попут фасаде са министарством просвете 14 милиона динара, столарије 8 милиона динара, набавке рачунара 1.200.000 динара и за друге потребе које су биле неопходне за функционисање ове образовне установе. Затим је још додао:

„Оно што ми је драго је да је манир школе од њеног оснивања био управо стална жеља за напредовањем и доказивањем, што је, колико видим, остало и до данашњих дана. Успехе које на различитим такмичењима нижу ваши ученици главна су претпоставка да ће наследити великане који су некада били у вашим клупама, на челу са сјајним умовима попут Павла Савића, Слободана Стојановића и Радомира Лукића.

Као Пожаревљанин био сам нарочито поносан када смо јуче, у оквиру каравана Дух Младости у коме се по читавој Србији представљају образовне установе, итекако имали чиме да се похвалимо. Пожаревачка гимназија била је један од светлих примера одличне организације спровођења наставног програма, али и ваннаставних активности које оплемењују и ученике и професоре.

Један од тих примера био је и наступ Ансамбла Пожаревачке гимназије у Охриду за који је град определио новац грађана који се вишеструко исплатио. Ваши музички таленти су, освојивши трећу награду, свим тамошњим учесницима интернационалног такмичења хорова урезали име нашег града као место у коме се уметност осећа као код куће и то је, по мом мишљењу, непроцењива вредност.

Тако, као инвестицију сматрамо и то што смо били у прилици да петнаест ученика пошаљемо на научно истраживачку обуку у Петницу, а подсетићу вас, до сада их је било три пута мање.

Драги пријатељи, уважени професори и ученици, сигуран сам да је све наведено, гарант да ћемо сви заједно, а после нас неки будући Пожаревљани, још дуго обележавати ове јубилеје, годишњице славног имена једне од најпознатијих гимназија у Србији.“

Културно уметнички програм су извели ученици Ансамбла Пожаревачке гимназије.

Подели са другима: Facebook Twitter