Početak » Aktuelno
 

Požarevačka gimnazija obeležila 155 godina rada i postojanja

Ovim povodom Svečana akademija održana je u prostorijama škole uz prisustvo mnogobrojnih gostiju.

Na svečanosti su dodeljene zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su dali svoj doprinos u radu ove obrazovne ustanove. Zahvalnice su između ostalih dobili gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić i zamenik gradonačelnika Saša Pavlović.

Goste je pozdravila direktorka gimnazije Danijela Žukovski, koja je u svom obraćanju predstavila šta je sve urađeno u prethodnih godinu dana posebno istakavši uspehe na takmičenjima. Ona je podsetila i na istorijat gimnazije, da nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacile Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović.

Podsećamo da od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je u svom obraćanju istakao je da je Grad Požarevac uložio i u samu zgradu ovog hrama znanja po raznim osnovama poput fasade sa ministarstvom prosvete 14 miliona dinara, stolarije 8 miliona dinara, nabavke računara 1.200.000 dinara i za druge potrebe koje su bile neophodne za funkcionisanje ove obrazovne ustanove. Zatim je još dodao:

„Ono što mi je drago je da je manir škole od njenog osnivanja bio upravo stalna želja za napredovanjem i dokazivanjem, što je, koliko vidim, ostalo i do današnjih dana. Uspehe koje na različitim takmičenjima nižu vaši učenici glavna su pretpostavka da će naslediti velikane koji su nekada bili u vašim klupama, na čelu sa sjajnim umovima poput Pavla Savića, Slobodana Stojanovića i Radomira Lukića.

Kao Požarevljanin bio sam naročito ponosan kada smo juče, u okviru karavana Duh Mladosti u kome se po čitavoj Srbiji predstavljaju obrazovne ustanove, itekako imali čime da se pohvalimo. Požarevačka gimnazija bila je jedan od svetlih primera odlične organizacije sprovođenja nastavnog programa, ali i vannastavnih aktivnosti koje oplemenjuju i učenike i profesore.

Jedan od tih primera bio je i nastup Ansambla Požarevačke gimnazije u Ohridu za koji je grad opredelio novac građana koji se višestruko isplatio. Vaši muzički talenti su, osvojivši treću nagradu, svim tamošnjim učesnicima internacionalnog takmičenja horova urezali ime našeg grada kao mesto u kome se umetnost oseća kao kod kuće i to je, po mom mišljenju, neprocenjiva vrednost.

Tako, kao investiciju smatramo i to što smo bili u prilici da petnaest učenika pošaljemo na naučno istraživačku obuku u Petnicu, a podsetiću vas, do sada ih je bilo tri puta manje.

Dragi prijatelji, uvaženi profesori i učenici, siguran sam da je sve navedeno, garant da ćemo svi zajedno, a posle nas neki budući Požarevljani, još dugo obeležavati ove jubileje, godišnjice slavnog imena jedne od najpoznatijih gimnazija u Srbiji.“

Kulturno umetnički program su izveli učenici Ansambla Požarevačke gimnazije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter