Почетак » Актуелно
 

Пожаревачка гимназија приредила свечану академију поводом школске славе Светог Саве

Испред домаћина присутне госте поздравила је директор Гимназије Данијела Жуковски и овом приликом је истакла, да је за наставнике, ово дан када треба да осветле своју мисију, али и своју одговорност. „Праве путеве стварај својим ногама и путеве своје исправљај“, поручила је Данијела Жуковски, директор Гимназије.

На свечаној академији уручена су признања и захвалнице заслужним појединцима и организацијама, међу добитницима се нашао и Град Пожаревац који је добио завалницу за афирмацију, помоћ и подршку овој образовној установи. На академији се обратио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

– Поштовани пријатељи, данас, овде пред вама, осећам велику част и задовољство, најпре признањем које сте указали граду а потом и лично.

Лично задовољство, зато што свестан значаја образовања, имам прилику да управо поводом школске славе Светог Сава будем гост образовне установе каква је Пожаревачка гимназија. Ипак, свој боравак овде данас памтићу што сам у улози представника локалне самоуправе дао допринос истицању чињенице колико сте ви, драги професори и ученици, важни граду Пожаревцу. Ово не кажем само због дуге историје која вас краси, а која започиње давне 1862. године и податка да толико дуго трајете.

Град Пожаревац и сви грађани се поносе вама управо зато што сте током готово једног и по века показали изванредне резултате који се понајвише огледају у броју и квалитету кадрова који су своја знања стицали под вашим кровом. Сматрам да тајна успеха сваке врхунске образовне установе, па и ваше, лежи у добро организованом али и инспирисаном руководству које гледа у будућност, прати је и предвиђа.

На том пољу ви, али и генерације ваших претходника на делу су показале да не спавају на ловорикама славе и дуге традиције већ да се изнова сваке школске године труде да осавремене наставу и испрате у више нивое образовања неког новог Слободана Стојановића или Павла Савића.

Данашњи празник, убеђен сам, нема вредност поштоваоца образовања само код припадника православне вероисповести, чији је Свети Сава био један од родоначелника у Србији. Визија човека који је свој утицај у тадашњој држави искористио да утемељи просвету као један од приоритета, довољно казује о његовој величини која га убраја у посебне људе ове планете.

Ту мислим на све оне визионаре који су, свако у свом времену, поднебљу и историјским околностима, схватали да територије и границе држава не значе много ако они који у њима живе знају мало и као такви се борили за школе.

Сигуран, да би Светом Сави, управо овај скуп који слави образовање, у једној оваквој школској установи, у његовој Србији, био јасан знак да је његова мисија успела, поздрављам вас и желим и даље успеха у инспирисању младих Пожаревљана.

У Центру за културу Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске приредио је Светосавску академију „Куцајте и биће вам отворено“. Овој Светосавској академији присуствовао је и председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

Подели са другима: Facebook Twitter