Početak » Aktuelno
 

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović posetio Požarevac

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić upriličili su svečani prijem za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i njegove saradnike povodom posete Požarevcu.

Prijemu je prisustvovao i direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, direktor Istorijskog Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić kao i čelni ljudi Grada Požarevca.

Na prijemu u svečanim salonima gradskog zdanja gradonačelnik Požarevca Bane Spasović pozdravio je goste iz Republike Srpske i poželeo im da se u Požarevcu osećaju kao kod kuće.

“Velika mi je čast da pod krovom požarevačke gradske kuće poželim dobrodošlicu predstavnicima bratske Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Narodne Skupštine Nedeljkom Čubrilovićem. Kao grad i građani, poznati po svojoj otvorenosti i radovanju svakom gostu, ipak moram reći da smo u susret današnjem danu išli sa posebnim nestrpljenjem. Lično mi je drago to što je Požarevac imao čast da prošle godine bude jedan od 15 gradova u Republici Srbiji u kojima se održavala manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”. Tadašnji boravak predstavnika Republike Srpske u našem gradu svima nama ostao je u najlepšem sećanju. Ne samo zbog uspostavljanja direktne privredne saradnje sa Banja Lukom i poklona našoj biblioteci u vidu pet stotina knjiga, već najviše zbog prijateljstva koje smo tog dana započeli sa našom braćom preko Drine. Četvrt veka postojanja Republike Srpske mi u Požarevcu slavimo kao jedan od važnih događaja srpske istorije i kao takvom radujemo se njenom napredovanju u svim segmentima, a naročito kada je reč o jedinstvu srpskog naroda“, rekao je prilikom obraćanja gradonačelnik Bane Spasović.

“Kada dolazite u Srbiju imate osećaj da dolazite među svoje, da dolazite među one koji vas uvek podržavaju. Naš dolazak u Srbiju je uvek sa posebnim osećanjima. S jedne strane žal što idemo preko granice i prelazimo tolike graničke barijere, a sa druge zadovoljstvo jer idemo svojoj kući. Kuda kod da idemo u Srbiju ili Srpsku idemo svojoj kući. Republika Srpska i Srpski narod van granica Srbije, morate verovati na reč doživljavaju Srbiju više kao svoju državu, nego onu čiji pasoš nose”, kazao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Kako je još dodao, Republika Srpska stvorena je u teškim ratnim okolnostima, na ponos svim Srbima ma gde bili i gde se nalazili.

“Specijalne paralelne veze ne moraju nigde biti potpisane, one su više od bilo kog međunarodog dokumenta, više od međunaodnog ugovora. One su osjećaj naroda s jedne i druge strane granice, da smo jedno i imamo zajedničke ciljeve, imamo isto vjeru, govorimo isti srpski jezik, da imamo istu ili skoro istu istoriju. Nažalost, granice na Balkanu nikada nisu trajale duže od nekoliko desetina godina i danas taj period prolazi. Nama je teško što viša sila i međunarodna zajednica žele Srbiju još jednom da podele. Teško nam je i kada nama ne daju da Srbiju doživljavamo kao nešto svoje, ali vjerujte nikakva sila, nikakvo oružje, ali nikakva međunarodna zajednica ne može da spriječi da se mi osjećamo kao svoj na svome i ovdje u Srbiji i tamo u Republici Srpskoj i svim krajevima bivše nam zajedničke države, gde Srbi danas žive”, zaključio je Čubrilović.

Nakon prijema u Svečanim salonima u gradskoj galeriji otvorena je izložba arhivske građe Arhiva Republike Srpske pod nazivom “25 godina Narodne Skupštine Republike Srpske 1991 – 2016. godine.”.

Izložba je upriličena povodom 69 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarevac. Ovim povdom obeležena je i petogodišnjica od potpisivanja protokola o saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić je predstavila rezultate saradnje između dva arhiva.

“Na osnovi odredbi međunarodnog protokola između Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske, predviđena je saradnja u vidu razmene stručnjaka u oblasti istraživanja i razmenjivanja kopija arhivskih dokumenata i stručnih publikacija. Povodom dana Istorijskog arhiva Požarevac i dana Arhiva Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Požarevca i Narodne skupštine Republike Srpske, priredili smo gostovanje ove reprezetativne izložbe Arhiva Republike Srpske u gradu Požarevcu” rekla je Jasmina Nikolić.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić je rekao da će Požarevljani imati prilike da uživaju u ovoj izložbi.

Ilić se nada da će se u narednom periodu ostvariti što bolja saradnja između Požarevca i Republike Srpske.

Direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić čestitao je dan Istorijskog arhiva Požarevac i dodao da se nada da će sledeće godine proslaviti zajedno veliki jubilej.

Stojnić je rekao da se danas Arhiv Repubilke Srpske u Požarevcu predstavlja jednom velikom izložbom koja nosi naziv “25 godina Narodne Skupštine Republike Srpske 1991 – 2016”.

Izložbu je otvorio predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

„Otvaranjem ove izložbe nastavljamo obeležavanje važnog jubileja – dana kada je počeo proces konstituisanja Republike Srpske, čiji je osnovni cilj bio očuvanje našeg političkog, teritorijalnog, nacionalnog i duhovnog identiteta u BiH“, rekao je Čubrilović.

Izložba je otvorena do 4. maja.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter