Почетак » Актуелно
 

Председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посетио Пожаревац

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић уприличили су свечани пријем за председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и његове сараднике поводом посете Пожаревцу.

Пријему је присуствовао и директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, директор Историјског Архива Републике Српске мр Бојан Стојнић као и челни људи Града Пожаревца.

На пријему у свечаним салонима градског здања градоначелник Пожаревца Бане Спасовић поздравио је госте из Републике Српске и пожелео им да се у Пожаревцу осећају као код куће.

“Велика ми је част да под кровом пожаревачке градске куће пожелим добродошлицу представницима братске Републике Српске, на челу са председником Народне Скупштине Недељком Чубриловићем. Као град и грађани, познати по својој отворености и радовању сваком госту, ипак морам рећи да смо у сусрет данашњем дану ишли са посебним нестрпљењем. Лично ми је драго то што је Пожаревац имао част да прошле године буде један од 15 градова у Републици Србији у којима се одржавала манифестација “Дани Српске у Србији”. Tадашњи боравак представника Републике Српске у нашем граду свима нама остао је у најлепшем сећању. Не само због успостављања директне привредне сарадње са Бања Луком и поклона нашој библиотеци у виду пет стотина књига, већ највише због пријатељства које смо тог дана започели са нашом браћом преко Дрине. Четврт века постојања Републике Српске ми у Пожаревцу славимо као један од важних догађаја српске историје и као таквом радујемо се њеном напредовању у свим сегментима, а нарочито када је реч о јединству српског народа“, рекао је приликом обраћања градоначелник Бане Спасовић.

“Када долазите у Србију имате осећај да долазите међу своје, да долазите међу оне који вас увек подржавају. Наш долазак у Србију је увек са посебним осећањима. С једне стране жал што идемо преко границе и прелазимо толике граничке баријере, а са друге задовољство јер идемо својој кући. Куда код да идемо у Србију или Српску идемо својој кући. Република Српска и Српски народ ван граница Србије, морате веровати на реч доживљавају Србију више као своју државу, него ону чији пасош носе”, казао је председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Како је још додао, Република Српска створена је у тешким ратним околностима, на понос свим Србима ма где били и где се налазили.

“Специјалне паралелне везе не морају нигде бити потписане, оне су више од било ког међународог документа, више од међунаодног уговора. Оне су осјећај народа с једне и друге стране границе, да смо једно и имамо заједничке циљеве, имамо исто вјеру, говоримо исти српски језик, да имамо исту или скоро исту историју. Нажалост, границе на Балкану никада нису трајале дуже од неколико десетина година и данас тај период пролази. Нама је тешко што виша сила и међународна заједница желе Србију још једном да поделе. Тешко нам је и када нама не дају да Србију доживљавамо као нешто своје, али вјерујте никаква сила, никакво оружје, али никаква међународна заједница не може да спријечи да се ми осјећамо као свој на своме и овдје у Србији и тамо у Републици Српској и свим крајевима бивше нам заједничке државе, где Срби данас живе”, закључио је Чубриловић.

Након пријема у Свечаним салонима у градској галерији отворена је изложба архивске грађе Архива Републике Српске под називом “25 година Народне Скупштине Републике Српске 1991 – 2016. године.”.

Изложба је уприличена поводом 69 година од оснивања Историјског архива Пожаревац. Овим повдом обележена је и петогодишњица од потписивања протокола о сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске.

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић је представила резултате сарадње између два архива.

“На основи одредби међународног протокола између Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске, предвиђена је сарадња у виду размене стручњака у области истраживања и размењивања копија архивских докумената и стручних публикација. Поводом дана Историјског архива Пожаревац и дана Архива Републике Српске, а под покровитељством Скупштине града Пожаревца и Народне скупштине Републике Српске, приредили смо гостовање ове репрезетативне изложбе Архива Републике Српске у граду Пожаревцу” рекла је Јасмина Николић.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је рекао да ће Пожаревљани имати прилике да уживају у овој изложби.

Илић се нада да ће се у наредном периоду остварити што боља сарадња између Пожаревца и Републике Српске.

Директор Архива Републике Српске мр Бојан Стојнић честитао је дан Историјског архива Пожаревац и додао да се нада да ће следеће године прославити заједно велики јубилеј.

Стојнић је рекао да се данас Архив Репубилке Српске у Пожаревцу представља једном великом изложбом која носи назив “25 година Народне Скупштине Републике Српске 1991 – 2016”.

Изложбу је отворио председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

„Отварањем ове изложбе настављамо обележавање важног јубилеја – дана када је почео процес конституисања Републике Српске, чији је основни циљ био очување нашег политичког, територијалног, националног и духовног идентитета у БиХ“, рекао је Чубриловић.

Изложба је отворена до 4. маја.