Почетак » Актуелно
 

Представљен почетак спровођења стратешког пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије – Заједничка иницијатива Србије и Румуније у борби против рака у пограничном подручју: боље дијагностификовање и лечење злоћудних тумора – ROSECAN

Овај пројекат финансира се из ИПА фонда Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње између Румуније и Србије.

Укупна вредност пројекта је више од 11,6 милиона евра, а поред Опште болнице у Пожаревцу и Министарства здравља, партнери на пројекту су и Ургентна клиничка болница “Пије Бранзеу” из Темишвара – Центар за генетске и целуларне терапије у лечењу карцинома “ONCOGEN” и Окружна ургентна болница Решица из Румуније.

Пројекат, када је у питању Пожаревац је вредан око 5 милиона евра, а из фонда прекораничне сарадње Румунија-Србија биће финансиран са око 4,2 милиона евра, док је обавеза локалне самоуправе да предвиди учешће од 15 одсто.

Град Пожаревца учествује у пројекту са 750.000 евра.

Конференцији за медије, на којој је представљен пројекат, учествовали су између осталих министар здравља Златибор Лончар и министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Поменутом догађају присуствовали су и представници Браничевског округа и Града Пожаревца на челу са градоначелником Банетом Спасовићем..

Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац рекао је да се овим пројектом завршавају још додатна 3 спрата Опште болнице Пожаревац чиме ће се добити централни оперативни блок са интензивном негом и стационарни део Одељења гинекологије са акушерством, урологије и хирургије. Захваљујући донацији Европске уније до 2021. биће комплетно завршена нова болница.

Златибор Лончар

Златибор Лончар, министар здравља рекао је ће додатна 3 спрата Пожаревачке болнице имати око 4000 квадрата, где ће се налазити интензивна нега, гинекологија, лаборатотије… Лончар је рекао још да ће пожаревачка и румунска болница бити умрежене и да ће то бити подстицај за боље резултате, министар Лончар је најавио и решавање текућих проблема као што је агрегат и да ће то бити решено већ током следеће недеље.

Јадранка Јоксимовић

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције рекла је да је веома значајно што је данас у Пожаревцу почела реализација једног битног пројекта финансираног из средстава Европске уније као бесповратне помоћи, које наша земља кандидат за чланство у Европској унијији користи већ годинама.

Циљ овог програма и сарадње две земље је јачање потенцијала програмског подручја за инклузиван раст и побољшању квалитета живота целокупном становништву на обе стране границе. Пројекат то осигурава заједничким активностима, а у циљу обезбеђивања приступа модерним и ефикасним здравственим услугама, социјалним услугама, као и услугама којима се омогућава приступ основном образовању.

Подели са другима: Facebook Twitter