Početak » Aktuelno
 

Predstavljen početak sprovođenja strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije – Zajednička inicijativa Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području: bolje dijagnostifikovanje i lečenje zloćudnih tumora – ROSECAN

Ovaj projekat finansira se iz IPA fonda Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

Ukupna vrednost projekta je više od 11,6 miliona evra, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentna klinička bolnica “Pije Branzeu” iz Temišvara – Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma “ONCOGEN” i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

Projekat, kada je u pitanju Požarevac je vredan oko 5 miliona evra, a iz fonda prekoranične saradnje Rumunija-Srbija biće finansiran sa oko 4,2 miliona evra, dok je obaveza lokalne samouprave da predvidi učešće od 15 odsto.

Grad Požarevca učestvuje u projektu sa 750.000 evra.

Konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen projekat, učestvovali su između ostalih ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Pomenutom događaju prisustvovali su i predstavnici Braničevskog okruga i Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem..

Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac rekao je da se ovim projektom završavaju još dodatna 3 sprata Opšte bolnice Požarevac čime će se dobiti centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo Odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije. Zahvaljujući donaciji Evropske unije do 2021. biće kompletno završena nova bolnica.

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja rekao je će dodatna 3 sprata Požarevačke bolnice imati oko 4000 kvadrata, gde će se nalaziti intenzivna nega, ginekologija, laboratotije… Lončar je rekao još da će požarevačka i rumunska bolnica biti umrežene i da će to biti podsticaj za bolje rezultate, ministar Lončar je najavio i rešavanje tekućih problema kao što je agregat i da će to biti rešeno već tokom sledeće nedelje.

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije rekla je da je veoma značajno što je danas u Požarevcu počela realizacija jednog bitnog projekta finansiranog iz sredstava Evropske unije kao bespovratne pomoći, koje naša zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj unijiji koristi već godinama.

Cilj ovog programa i saradnje dve zemlje je jačanje potencijala programskog područja za inkluzivan rast i poboljšanju kvaliteta života celokupnom stanovništvu na obe strane granice. Projekat to osigurava zajedničkim aktivnostima, a u cilju obezbeđivanja pristupa modernim i efikasnim zdravstvenim uslugama, socijalnim uslugama, kao i uslugama kojima se omogućava pristup osnovnom obrazovanju.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter