Почетак » Актуелно
 

Представљен програм 22. Глумачких свечаности „Дани Миливоја Живановића“

Програм Глумачких свечаности „Дани Миливоја Живановића“ почиње 1. априла и трајаће до 6. априла, цена карата биће на прошлогодишњем нивоу од 600 динара по представи. Овогодишњи фестивал носи назив „Класицима, с љубављу“.

 

На конференцији за медије која је одржана у пожаревачком градском здању, након седнице Уметничког већа Глумачких свечаности „Дани Миливоја Живановића“, селектор фестивала, редитељ Небојша Брадић је представио представе које ће наступити пред публиком у пожаревачком Центру за културу. У питању су представа „Иванов“ Антонија Павловича Чехова, у режији Тање Мандић Ригонат и у продукцији Народног позоришта из Београда, затим представа „Под жрвњем“ Драгослава Ненадића у адаптацији и режији Егона Савина и у продукцији Југословенског драмског позоришта, „Хипноза љубави“ Душана Ковачевића у продукцији Звездара театра, „Авети“ Хенрика Ибзена у режији Андреја Носова у продукцији БИТЕФ театра, Будва град театра, МЕСС Сарајево и Хартефакт фонда и „Мрешћење шарана“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и у продукцији Атељеа 212. У част награђених извешће се представа Небојше Ромчевића „Пасивно пушење“ у режији Егона Савина и у продукцији Звездара театра. Господин Брадић је још додао да је циљ био да се доведу најквалитетније представе у Пожаревац додајући да већ познаје укус овдашње публике. Брадић истиче да има старијих класика, али и оних млађих. Поднаслов овогодишњег фестивала је “Класицима с љубављу” јер је и Миливоје Живановић своје најзначајније улоге остварио управо у класичној позоришној уметности.

Глумци ће на сцени играти за признање и статуету Миливоја Живановића. Прошле године статуету је тумачењем лика Отела, освојио Војин Ћетковић, али се у Центар за културу враћају још неки глумци који су статуету већ освајали.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом истакао:

Сматрам да је за висок реноме који Глумачки дани уживају код драмских уметника, поред добре организације, управо највећу заслугу има име које фестивал носи. Миливоје Живановић који је много дао позоришту јесте уметник чију величину, утисак је, не схватају многи, укључујући  ту и поједине  суграђане. Ипак, у односу на 1995, ситуација се много поправила а за то, чврсто сам уверен, највећу захвалност дугујемо управо овом фестивалу. Желео бих да честитам запосленима у овој кући, садашњим и прошлим, који су са великом пажњом постављали селекторе а који су својим одабиром из године у годину пред домаћу публику доводили врхунске представе и надахнуте глумачке величине. Још једна вредност оих глумачких дана је што су оне, по мом мишљењу, генератор и осталих пожаревачких позоришних фестивала који почињу да живе неки свој живот, а ту мислим на сусрет варошких позоришта који такође носи његово име као и Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“. Ипак, разумљиво је, плејада професионалних позоришта, заузима највећу пажњу публике, али драго ми је да смо дали простора и глумачким аматерима и ентузијастима. Већ сада сви у Пожаревцу са нестрпљењем очекујемо драге госте, како у публици тако и на сцени, знатижељни ко ће се ове године на 22. по реду фестивал придружити претходним лауреатима Микију Манојловићу, Драгану Мићановићу, Предрагу Ејдусу, Ђурђији Цветић, Љуби Тадићу…

Директор Центра за културу Драги Ивић каже да је ова установа спремна за фестивал. У оквиру априлских Миливојевих дана налази се и неколико пратећих програма попут пројекција филмова, изложбе фотографија, промоције књига и часописа.

Подели са другима: Facebook Twitter