Početak » Obaveštenja
 

PREDSTAVLjEN PROJEKAT POBOLjŠANjE PRISTUPA ROMSKE OMLADINE TRŽIŠTU RADA U KOSTOLCU

U SKUPŠTINSKOJ SALI U KOSTOLCU ORGANIZOVANA JE MEDIJSKA PROMOCIJA POVODOM POČETKA PROJEKTA “POBOLjŠANjE PRISTUPA ROMSKE OMLADINE TRŽIŠTU RADA U KOSTOLCU“ KOJI SPROVODI GRAD POŽAREVAC SA PARTNERIMA NA PROJEKTU DRUŠTVOM ROM IZ KOSTOLCA I UDRUŽENjEM ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA POSTART

Povodom početka projekta „Poboljšanje pristupa romske omladine tržištu rada u Kostolcu“ koji sprovodi Grad Požarevac sa partnerima na projektu Društvom ROM iz Kostolca i Udruženjem za razvoj preduzetništva POSTART iz Požarevca u skupštinskoj sali u Kostolcu organizovano je medijsko predstavljanje projekta u cilju upoznavanja šire javnosti sa najvažnijim promenama koje ovaj projekat nastoji da napravi na lokalnom nivou za ugrožene društvene grupe.

Na samom početku skupa sve prisutne je pozdravio predsednik gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski i zahvalio se Gradu što je podržao realizaciju ovog projekta i prepoznao probleme Romske populacije posebno na teritoriji gradske opštine Kostolac.

Prema određenim statističkim podacima čak četvrtinu stanovništa na teritoriji gradske Opštine Kostolac čini Romska populacija koja živi uglavnom u tri naselja Kanal, Kolište i Didino selo.

Projekat “Poboljšanje pristupa romske omladine tržištu rada u Kostolcu” ima za cilj unapređenje mogućnosti zapošljavanja mladih Roma i Romkinja koji su prepoznati kao jedna od najteže upošljivih društvenih grupa. Očekuje se da će implementacija višeslojnih usluga koje uvažaju specifičnosti lokalnog društva doprineti promeni i rezultovati unapređenju veština kod ciljne grupe, senzitizaciji šire društvene zajednice i povećanju svesti o problemima romske populacije.

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Čemail Morina, Koordinator projekta ispred Društva Rom Kostolac između ostalog je istakao da očekuje od ovog projekta da budu podignuti kapaciteti mladih Roma i Romkinja i podršku relevatnih institucija u obrazovanju i zapošljavanju Roma.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter