Почетак » Обавештења
 

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ПОБОЉШАЊЕ ПРИСТУПА РОМСКЕ ОМЛАДИНЕ ТРЖИШТУ РАДА У КОСТОЛЦУ

У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ У КОСТОЛЦУ ОРГАНИЗОВАНА ЈЕ МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРОЈЕКТА “ПОБОЉШАЊЕ ПРИСТУПА РОМСКЕ ОМЛАДИНЕ ТРЖИШТУ РАДА У КОСТОЛЦУ“ КОЈИ СПРОВОДИ ГРАД ПОЖАРЕВАЦ СА ПАРТНЕРИМА НА ПРОЈЕКТУ ДРУШТВОМ РОМ ИЗ КОСТОЛЦА И УДРУЖЕЊЕМ ЗА РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОСТАРТ

Поводом почетка пројекта „Побољшање приступа ромске омладине тржишту рада у Костолцу“ који спроводи Град Пожаревац са партнерима на пројекту Друштвом РОМ из Костолца и Удружењем за развој предузетништва ПОСТАРТ из Пожаревца у скупштинској сали у Костолцу организовано је медијско представљање пројекта у циљу упознавања шире јавности са најважнијим променама које овај пројекат настоји да направи на локалном нивоу за угрожене друштвене групе.

На самом почетку скупа све присутне је поздравио председник градске општине Костолац Серџо Крстаноски и захвалио се Граду што је подржао реализацију овог пројекта и препознао проблеме Ромске популације посебно на територији градске општине Костолац.

Према одређеним статистичким подацима чак четвртину становништа на територији градске Општине Костолац чини Ромска популација која живи углавном у три насеља Канал, Колиште и Дидино село.

Пројекат “Побољшање приступа ромске омладине тржишту рада у Костолцу” има за циљ унапређење могућности запошљавања младих Рома и Ромкиња који су препознати као једна од најтеже упошљивих друштвених група. Очекује се да ће имплементација вишеслојних услуга које уважају специфичности локалног друштва допринети промени и резултовати унапређењу вештина код циљне групе, сензитизацији шире друштвене заједнице и повећању свести о проблемима ромске популације.

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

Чемаил Морина, Координатор пројекта испред Друштва Ром Костолац између осталог је истакао да очекује од овог пројекта да буду подигнути капацитети младих Рома и Ромкиња и подршку релеватних институција у образовању и запошљавању Рома.

Подели са другима: Facebook Twitter