Почетак » Актуелно
 

Представљена монографија: Фармација Браничевског округа од антике до савременог доба

У пожаревачким Свечаним салонима представљена је монографија под називом „Фармација Браничевског округа од антике до савременог доба“, коју је издала Апотека Пожаревац. Аутори ове монографије су Јелена Манојловић и Стеван Шукљевић.

Пријем поводом представљања монографије уприличио је градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који се и обратио на скупу следећим речима:

„Говорећи о самим почецима сви заједно смо поносни што је модерна фармација у нашем граду започета још 1857. године, у чему нас је претекло само 4 града у Србији. Након те прве апотеке коју је у Пожаревцу отворио Јован Покорни, још много суграђана је до данас осветлало име ове професије, о чему ћете сигурно прочитати нешто више и у овој монографији која је пред нама. Будући да је дужност коју обављам превасходно усмерена на бригу о садашњости и будућности нашег града, фокусираћу се на актуелни момент када је реч о фармацији код нас. У садашњем времену, Пожаревац има апотекарску установу којом се може поносити и то сам више пута понављао, увек кад ми се указала прилика да дам пример како се треба радити паметно, мудро и одговорно у јавној установи. Успех Здравствене установе Апотека Пожаревац је још и већи када узмемо у обзир проблеме са којима се сусрећу ваше колеге у Србији а којима ви, не само да одолевате, већ свакодневно изналазите нова и инвентивна решења за успешно пословање. Као градоначелник Пожаревца, нарочито сам вам захвалан што, мимо економске рачунице, се трудите и успевате да одржите и оне апотеке које се налазе у руралним пределима и тиме свакодневно олакшавате живот свим нашим суграђанима и становницима Браничевског округа.“

Испред апотеке присутне је поздравио директор Небојша Јорговановић који је рекао да је ово трећа монографија и да је издата поводом 160 година апотекарства у Браничевском округу и 55 година ЗУ Апотеке Пожаревац. Захвалио се локалној самоуправи на доброј сарадњи али и својим запосленима на раду и остваривању добрих пословних резултата у претходном периоду.

О монографији су говорили рецензенти, музејски саветник Драгана Спасић Ђурић, професор Душанка Краиновић, историчар Дејан Ристић и аутор Јелена Манојловић.

Подели са другима: Facebook Twitter