Почетак » Актуелно » Култура
 

Представљена монографија „Сазвежђе Миливоја Живановића“

У Свечаним салонима градског здања представљена је монографија „Сазвежђа Миливоја Живановића“, коју је приредио Миливоје Млађеновић. Oна обухвата историјат глумачких свечаности, описе представа, списак свих позоришта која су учествовала, беседе о глумцу и, оно што је можда најзначајније, шта глумци мисле о глуми и свету позоришне уметности. Он је овом приликом рекао:

„Са стахопоштовањем сам пред овом књигом – са поштовањем према личностима који чине сазвеже Миливоја Живановића и са страхом да ли сам се у том поступку приређивања огрешио о неког. Трудио сам се да се то не догоди ни у избору текстова, а ни у избору мисли. Надам се да смо овим капиталним издањем допринели осветљавању личности Миливоја Живановића и свих његових следбеника који заузимају место у историји српског театра“.

Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац

Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац, истакла је да је монографија штампана поводом 25 година од постојања фестивала који негује глумачке домете поштујући величину чувеног Миливоја, рођеног Пожаревљанина. Она је подсетила да због неповољне епидемиолошке ситуације ове године фестивал није одржан у априлу, али се зато сада, када су се створиле могућности, одржава ревијално са циљем да се одржи сећање на великог глумца.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић овом приликом је истакао:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Част ми је и задовољство што сам у прилици да будем данас заједно са вама, уочи још једног тренутка када ћемо одати почаст барду нашег глумишта, Миливоју Живановићу. Понајвише захваљујући овом имену, наш град је ставњен на мапу оних средина који су изнедрили познате и признате драмске уметнике. Стајати у реду ових уметника, уједно и значи да се вашем умећу аплаудирало и ван града и земље у којој сте се родили и то је управо случај са нашим Миливојем. Он је мамио уздахе својим бравурама на даскама које живот значе и у оним светским престоницама, попут Москве и Париза, које генеришу велики број уметника, па је самим тим тамо много теже и успети. Не желећи да се превише бавим историјатом ове пребогате каријере, јер је то задатак ове монографије пред нама, желим само још да напоменем да сећање на светло име великог драмског уметника чувамо и из разлога инспирације. Инспирације као извора са којег пију млади глумци, не само из Пожаревца већ и из читаве Србије. Уверен сам и да сви они глумци који су победили на Глумачким свечаностима Миливоје Живановић, али и на фестивалу „Миливојев штап и шешир“ тај моменат у својој каријери схватају као обавезујући да попут њега наставе да инспиришу друге колеге. Даме и господо, још једном хвала вам свима на присуству промоцији ове монографије и још једној степеници ка циљу града Пожаревца а то је да се вечно сећамо нашег чика Миливоја.“

На промоцији су говорили још драмски уметници Војислав Брајовић, Саша Торлаковић, Драган Мићановић и директор Стеријиног позоришта Мирослав Радоњић.