Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Prezentacija humanog projekta omogućenog donacijom EU

„Briga o starim licima – uzvraćanje usluge“

Prezentacija projekta “Briga o starima – uzvraćanje usluge”, koja je omogućena zahvaljujući donaciji Evropske unije, održana je u prostorijama Gradske uprave Požarevca. Glavni realizator projekta je opština Veliko Gradište uz partnerstvo sa gradom Požarevcem i opštinama Malo Crniće Golubac a prezentaciji su, pored predsednika opština obuhvaćenih ovim humanim aktivnostima, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

humani_projekat_2

Realizacija projekta započela je 3. februara ove godine a biće implementirana u roku od godinu dana. Osnovni cilj projekta jeste pružanje podrške sprovođenju nacionalne politike socijalne zaštite na lokalnom nivou. Specifični cilj projekta jeste uvođenje i unapređenje postojećih usluga za stara lica u sve četiri partnerske loklane samouprave. -Održivost ovog projekat ogleda se u činjenici da će sve lokalne samouprave u 2015. godini biti obavezne da u svojim budžetima predvide finansiranje geronto-domaćica, odnosno pružanje usluga, izjavio je Zlatibor Mitić menadžer projekta.

Osnovne aktivnosti u okviru projekta su: sertifikacija geronto-domaćica, angažovanje 30 geronto-domaćica na period od 4 meseca, priprema pravilnika o pružanju usluge pomoć u kući, kao i nabavka 4 automobila – po jedan za svaku opštinu. -Polovinom godine biće obavljena obuka za geronto-domaćica, pružaoci usluga biraće se putem javnih nabavki. Početkom oktobra očekujemo početak realizacije projekta, koji će se 4 meseca finansirati od strane IPA fonda a od 2015. iz budžeta svake lokalne samouprave, rekao je Mitić.

humani_projekat_1

Projekat se finasira sredstvima Evropske unije u okviru programa Exčange 4, kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Projekat je odobren u okviru komponente 3 grant šeme programa Exčange 4 – Usluge socijalne zaštite za stariju populaciju. Ukupna vrednost projekta je 142.066 evra, od čega je vrednost EU donacije 127.859 evra ili 90 odsto a učešće sva četiri partnera na projektu u ukupnom iznosu od 14.206 evra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter