Početak » Aktuelno
 

Prijem ambasadorke Kube

Povodom izložbe „Svetlost Srbije i Kube“

Svečani prijem za ambasadorku Kube u Srbiji Adelu Majru Ruis Garsiju i njene saradnike priredili su, u Gradskom zdanju, predstavnici lokalne samouprave grada Požarevca, predvođeni predsednikom Skupštine grada Bojanom Ilićem, a povod je bio otvaranje izložbe umetničkih dela pod nazivom „Svetlosti Srbije i Kube“ nastalih tokom Međunarodne likovne kolonije koju su organizovali Grad Požarevac, “Kodesk ART MS”, Udruženje likovnih stvaralaca “Đura Jaksić” i Udruženje građana Srpsko-Grčkog prijateljstva “Most”.

kuba-4

Kultura i razumevanje su oduvek bili delatnost koja povezuje, unapređuje, širi razumevanje i saradnju među narodima. Umetnost bez granica predstavilo je dvadesetak umetnika, koji su slikali umetnička dela namenjenih kao poklon ambasadi Kube.

-Međunardona likovna kolonija je jednaka predstavi na kojoj se prikazuje sloboda, putovanja i ukrštanje kultura. Suština je u učenju od različitih ljudi i kultura. Svi smo rođeni vezani za različite zemlje i kulture, ali svi dolazimo sa istog mesta i sva ljudska bića su na ovaj ili onaj način povezani, a mi, Požarevljani se trudimo da na umetnike reflektujemo pozitivnu energiju. Umetnost se izdvaja od kopiranja, plod je jedne ličnosti, stvaralačke volje, jednog talenta, pa zato uvek nosi pečat umetnikove individualnosti, rekla je Snežana Milošević predsednica ULS “Đura Jakšić”.

kuba-5

Obraćajući se skupu, predsednik Skupštine grada Bojan Ilić je istakao da je Srbija oduvek cenila i podržavala Kubu, divila se njenom duhu i želji da ostane svoja usrkos pritiscima kojima je izložena.

-Srbija kao i Kuba je mala zemlja po površini ali koja može ostalima poslužiti kao primer da nije potrebno da budete veliki da bi ste imali vrhunske rezultate u bilo kojoj oblasti. Čitav svet zna za kubanske lekare koji spadaju u svetsku elitu, vrhunske sportiste, muzičare i autentične proizvode. Tako se i Srbi povezuju sa vrhunskim naučnicima, sportistima umetnicima i slično, a svi zajedno se ponosimo našom tradicijom, istorijom i običajima”, kaže predsednik Skupštine.

Otvarajući izložbu, ambasadorka Kube u Srbiji Adela Majra Ruis Garsija podsetila je prisutne da se Dani kubanske kulture obeležavaju 20. oktobra. Taj datum vezan je za uspomenu na 1868. godinu, kada je oslobođen grad Valjahu u istočnoj pokrajini, gde je po prvi put otpevana himna Kube.

-Pomenuti datum slavi se i kao dan nastanka jednog velikog naroda, muškaraca i žena koji su znali da se bore za svoju nacionalnu kulturu i identitet. Za našu ambasadu je velika čast što se naš praznik obeležava u Požarevcu otvaranjem izlozbe slika, koje predstavljaju autentični umetnički izraz i simbol prijateljstva i solidarnosti između Srbije i Kube “, rekla je Adela Majra Ruis Garsija.

Motive Kube, pored izloženih slika, prisutnima dočarali su profesor Slavoljub Tasić numerom na gitari i plesna grupa „Royal“ latinoamerickim plesovima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter