Почетак » Актуелно
 

Пријем амбасадорке Кубе

Поводом изложбе „Светлост Србије и Кубе“

Свечани пријем за амбасадорку Кубе у Србији Аделу Мајру Руис Гарсију и њене сараднике приредили су, у Градском здању, представници локалне самоуправе града Пожаревца, предвођени председником Скупштине града Бојаном Илићем, а повод је био отварање изложбе уметничких дела под називом „Светлости Србије и Кубе“ насталих током Међународне ликовне колоније коју су организовали Град Пожаревац, “Кодеск АРТ МС”, Удружење ликовних стваралаца “Ђура Јаксић” и Удружење грађана Српско-Грчког пријатељства “Мост”.

kuba-4

Култура и разумевање су одувек били делатност која повезује, унапређује, шири разумевање и сарадњу међу народима. Уметност без граница представило је двадесетак уметника, који су сликали уметничка дела намењених као поклон амбасади Кубе.

-Међунардона ликовна колонија је једнака представи на којој се приказује слобода, путовања и укрштање култура. Суштина је у учењу од различитих људи и култура. Сви смо рођени везани за различите земље и културе, али сви долазимо са истог места и сва људска бића су на овај или онај начин повезани, а ми, Пожаревљани се трудимо да на уметнике рефлектујемо позитивну енергију. Уметност се издваја од копирања, плод је једне личности, стваралачке воље, једног талента, па зато увек носи печат уметникове индивидуалности, рекла је Снежана Милошевић председница УЛС “Ђура Јакшић”.

kuba-5

Обраћајући се скупу, председник Скупштине града Бојан Илић је истакао да је Србија одувек ценила и подржавала Кубу, дивила се њеном духу и жељи да остане своја усркос притисцима којима је изложена.

-Србија као и Куба је мала земља по површини али која може осталима послужити као пример да није потребно да будете велики да би сте имали врхунске резултате у било којој области. Читав свет зна за кубанске лекаре који спадају у светску елиту, врхунске спортисте, музичаре и аутентичне производе. Тако се и Срби повезују са врхунским научницима, спортистима уметницима и слично, а сви заједно се поносимо нашом традицијом, историјом и обичајима”, каже председник Скупштине.

Отварајући изложбу, амбасадорка Кубе у Србији Адела Мајра Руис Гарсија подсетила је присутне да се Дани кубанске културе обележавају 20. октобра. Тај датум везан је за успомену на 1868. годину, када је ослобођен град Ваљаху у источној покрајини, где је по први пут отпевана химна Кубе.

-Поменути датум слави се и као дан настанка једног великог народа, мушкараца и жена који су знали да се боре за своју националну културу и идентитет. За нашу амбасаду је велика част што се наш празник обележава у Пожаревцу отварањем излозбе слика, које представљају аутентични уметнички израз и симбол пријатељства и солидарности између Србије и Кубе “, рекла је Адела Мајра Руис Гарсија.

Мотиве Кубе, поред изложених слика, присутнима дочарали су професор Славољуб Тасић нумером на гитари и плесна група „Роyал“ латиноамерицким плесовима.

Подели са другима: Facebook Twitter