Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пријем ученика из Словеније

Поводом пројекта „Ручно прављени поклони од рециклажног материјала“

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима приредио је, у свечаној Сали Градског здања, пријем за децу из Словеније која тренутно бораве у овом граду поводом реализације заједничког пројеката “Ручно прављени поклони од рециклажног материјала” са ученицима Основне школе “Свети Сава”.

ucenici_1

Пројекат, поред осталог, подразумева међусобно упознавање култура Србије и Словеније као и размену ученика што додатно побољшава већ добре односе и подстиче размену знања. Учеснике из Трбовија и Пожаревца окупио је пројекат који има за циљ очување и подизање свести о значају очувања животне средине кроз рециклирање и едукацију деце.

ucenici_2

Градоначелник Спасовић је том приликом рекао:

-Драго ми је да је децу из Трбовља из Словеније и из Пожаревца окупио пројекта који за циљ има очување и подизање свести о значају очувања животне средине кроз рециклирање али и едукацију деце. Проблем рециклаже смо у Пожаревцу већ детектовали и јасно означили тако да ће размена искустава  оних за које се каже да на њима свет остаје бити веома драгоцена. Град Пожаревац је управо за време одржавања једне од својих највећих манифестација 53. Љубичевских коњичких игара, потрудио се да на један уметнички начин скрене пажњу о значају заштите животне средине. То су биле привремене инсталацијске поставке које је осмислила и дизајнирала моја саветница која је и присутна овде Светлана Милутиновић. Та поставка је била направљена од рециклираних материјала тачније пластичних флаша и мислим да смо успели да скренемо пажњу јавности и поготово младих људи на овај проблем.

Наравно немерљив ефекат вашег дружења је и то што ћете сазнати више једни о другима и о култури земље ваших вршњака и сигуран сам пријатељства за читав живот. Тој тврдњи у прилог иде и чињеница да сте током овог пројекта гости једни код других у својим домовима те је и то прилика да се на делу покаже традиционално српско и словеначко гостопримство. Радује ме могућност и евентуалне размене ученика на средњошколском нивоу, што би додатно побољшало већ добре односе и подстакло размену знања.

Драго ми је што ћемо уз вас а захваљујући овом пројекту и ми старији имати прилике да разговарамо о могућој сарадњи два града и сигуран сам да ћемо пронаћи заједничке интересе за сарадњу у области привреде и економије али и културе и ументости. Похвалио бих идеју коју су подстакле ове две образовне установе и надам се да ће овим примером кренути и друге установе и организације, рекао је градоначелник Спасовић изразивши посебну захвалност Републици Словенији на пружању помоћи приликом реконструкције школа страдалих у катастрофалним поплавама 2014. године у селима крај Млаве на територији града Пожаревца.

ucenici_3

У оквиру пројекта “Рециклирани поклони” ученици праве новогодишње поклоне од рециклираних материјала и упознају се са основним карактеристикама и културом земље партнерске школе. Пројекат финансира Завод Републике Словеније за школство.

Ученици ОШ “Свети Сава” ће уз пратњу својих наставника узврати посету у децембру, када се пројекат завршава, рекла је директорка ове образовне установе Маргарета Секуловић, и захвалила локалној самоуправи на подршци при реализацији ових пројектних активности.

ucenici_4

ucenici_5

Подели са другима: Facebook Twitter