Početak » Aktuelno
 

Prijem za Srbe iz Rumunije

Predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić upriličio je prijem za Srbe iz Rumunije.

Delegaciju su činili predsednik Udruženja Srba iz Rumunije Ognjan Krstić, potpredsednik Dejan Popov i deca iz Pozorištnog studija „Talija“, pod upraviteljstvom Marka Adžića.

Predsednik SG Požarevca Bojan Ilić poželeo je dobrodošlicu gostima iz Rumunije i rekao je da je ovo tek početak saradnje Grada Požarevca i Srba iz Rumunije, i zatim je još dodao:

Bojan Ilić

“Vaš dolazak u naš grad shvatamo, najpre kao priliku za nova prijateljstva, a potom i kao mogućnost da našim ljudima u drugoj zemlji približimo znamenitosti Požarevca. Dragocena će biti i kulturna saradnja koju ovom prilikom ostvarujemo, ali i ona koja nas tek očekuje. Želimo da saznamo još više o vama i vašem životu u lepoj Rumuniji, našoj ne samo susednoj već i bratskoj državi. U isto vreme divimo se i vašim naporima i uspesima koje postižete na polju predstavljanja zemlje vašeg porekla u zemlji čiji ste državljani. Priče koje su došle do nas pre nego što smo se sreli i upoznali, uverile su sve nas ovde da to radite na najbolji mogući način. Grad Požarevac od ovog trenutka postaje i ostaje večno otvoren za vas, drage prijatelje, drage Srbe iz drage Rumunije”.

Ognjan Krstić

Ognjan Krstić predsednik Udruženja Srba iz Rumunije rekao je da je ovo krovna organizacija koja postoji 30 godina i da ona čuva veru, tradiciju, običaje i kulturu kod Srba u Rumuniji. On je još dodao da je Rumunija širom otvorila vrata Srbiji i Srbima i da je njihov cilj da u Rumuniji predstave sve najbolje iz Srbije. Takođe mu je drago što je prošle godine simfonijski orkestar Gvardia nastupila u Temišvaru na Danu Srpskog jezika.

U sklopu posete Srba iz Rumunije u Centru za kulturu Požarevac, Pozorišni studio “Talija” iz Temišvara (srednja grupa), izveo je pozorišnu predstavu “Kapetan Džon Piplfoks”. Nakon predstave, emitovan je film o radu Saveza Srba , a u malom holu Centra za kulturu, izloženi su bukvari, štampani u Rumuniji. Deca su obišla u toku jučerašnjeg i današnjeg dana kulturno istorijske znamenitosti Požarevca.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter