Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пројекат демократске контроле безбедности младих

Млади се осећају безбедним у Пожаревцу

Млади у Пожаревцу се, углавном, осећају физички безбедним али се суочавају са бројним проблемима, истакнуто је на округлом столу посвећеном локалним безбедносним проблемима младих и демократској контроли сектора безбедности. Том приликом редстављени су резултати које је тим Центра за истраживање јавних политика добио током дубинских разговора са представницима средњих школа и младим активистима у локалним организацијама цивилног друштва у Пожаревцу.

Учесници округлог стола

Учесници округлог стола

Иначе, млади представљају око 20 одсто становништва у Србији а као друштвена група суочавају се са многобројним изазовима, од сиромаштва, проблема у образовању и на тржишту рада, до дискриминације, проблематичне безбедности на интернету до искључености из процеса доношења одлука. Стога је међу стратешке циљеве Националне стратегије за младе од 2015. до 2025. године предвиђено активно учешће младих у друштву и развијање безбедносне културе ове популације.

Млади људи у Пожаревцу углавном се осећају физички безбедним у свом граду, али се суочавају са проблемима наркоманије и алкохолизма, појавом насиља навијачких група, социјалним разликама и сиромаштвом, дискриминацијом, као и недостатком организованих образовних садржаја.

Пројекат „Локални безбедносни проблеми младих и демократска контрола сектора безбедности“  усмерен је ка јачању сарадње између државе и цивилног друштва у препознавању кључних проблема безбедности на локалном нивоу са којима се суочавају млади. Због тога се на округлом столу разговарало о томе шта могу да учине представници републичких и локалних институција, организације младих и представници цивлног друштва да би се статус младих у Пожаревцу поправио.

Говорили су: специјални саветник у Мисији ОЕБС-а у Србији др Владимир Биланџић, Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине, градоначелник Пожаревца Миомир Илић и директорка Центра Светлана Ђурђевић-Лукић. Билаџић је отворио овај скуп подсећајући да је пројекат подржало Одељење за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, у години када су млади и њихова улога један од приоритета председавања Србије ОЕБС-ом.

Градоначлник Пожаревца је као домаћин скупа поздравио све присутне истичући да је безбедност младих од великог значаја јер су они наша будућност.

Учесници округлог стола

Учесници округлог стола

Верољуб Арсић је напоменуо да се, нажалост, у протеклих 25 година стање младих и систем вредности који смо имали раније константно погоршава због свих политичких и економских проблема и да је то почиње да разара Србију као друштво. Због поремећеног односа вредности, ради чега млади нису нимало криви, прилично бројан део популације школованих људи одлази из Србије и тражи своје место у другој земљи.

-Један од најважнијих предуслова да се наша деца развијају нормално јесте њихова лична безбеност а најважнији чинилац је породица. Сви се окрећемо држави да она све реши, међутим, оне навике које понесемо из породице и које стекнемо у школи утичу на фомирање младе личности. На тај начин се сви безбедносни ризици којима се млади излажу  своди на мању меру, сматра Арсић. Потпредседника Народне скупштине је изненадила чињеница да су највећи проблем регистровани у основним школама а не у средњим као што је очекивао. Он сматра да родитељи као и наставници, мање пажње посвећују васпшитању деце јер су оптерећени бројним проблемима.

У дискусији су учествовали Бане Спасовић, председник Скупштине града и председник Одбора за безбедност града Пожаревца, Златан Светозаревић из Полицијске управе Пожаревац, као и представници Савета и Канцеларије за младе и организација цивилног друштва.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter