Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Projekat organizacije „Help“ u Požarevcu

Potpisani ugovori sa korisnicima donacija

U okviru realizacije projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, u svečanim salonima Gradskog zdanja Požarevca potpisani su ugovori sa 14 korisnika koji su dobili donacije za započinjanje sopstvenog biznisa.

Help_1

Pomenuti projekat sprovodi nemačka organizacija Help uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA. U sufinansiranju učestvuju  ciljni gradovi i opštine: Leskovac, Kraljevo, Kruševac, Prijepolje, Požarevac, Vladičin Han i Vranje.

Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih  grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem za samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada. -Požarevcu je u raspodeli sredstava projekta opredeljeno nešto više od 115.000 evra za podršku 30 grantova, rekao je dr Miodrag Stepanović, zamenik gradonačelnika i dodao da će grad uvek podržavati ovakve inicijative.

Današnjem potpisivanju ugovora u Požarevcu prisustvovao je i regionalni koordinator Help-a, Klaus Mok. On je podsetio da je sličnim projektima ova nemačka organizacija pomogla oko 5000 korisnika kroz svoje petnaestogodišnje prisustvo u Srbiji.

Prema rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća zaduženog za nevladine organizacije, na ovaj način stvaraju se mogućnosti samozapošljavanja socijalno  ugroženih kategorija i bolji uslovi života naših sugrađana.

Help_2

Koordinator projekta Džanatan Koko je objasnio da će narednih dana biti odabrano i preostalih šesnaestoro korisnika u okviru projekta. Uz pomoć opreme u vrednosti od 2.400, odnosno  1.500 evra oni će moći da započnu sopstveni biznis. Do sada su pokazali interesovanje za oblast poljoprivrede, usluga i zanata. Pored obaveze da registruju svoje poslovne delatnosti, korisnici imaju mogućnost da pohađaju poslovne obuke važne za razvoj njihovih malih biznisa. Do sada su u Požarevcu održane četiri motivacione radionice o mogućnostima zapošljavanja za pripadnice romske nacionalne manjine, mlade i ugrožene grupe stanovništva.

Učešće grada u projektu iznosi  4.725 evra, a korisnici zavisno od visine sredstava za opremu učestvuju sa pet, odnosno 10 odsto od  ukupnog iznosa.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter