Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пројекат организације „Help“ у Пожаревцу

Потписани уговори са корисницима донација

У оквиру реализације пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, у свечаним салонима Градског здања Пожаревца потписани су уговори са 14 корисника који су добили донације за започињање сопственог бизниса.

Help_1

Поменути пројекат спроводи немачка организација Help уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој СИДА. У суфинансирању учествују  циљни градови и општине: Лесковац, Краљево, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених  група становништва у Србији мотивисањем за самозапошљавање и активан приступ тржишту рада. -Пожаревцу је у расподели средстава пројекта опредељено нешто више од 115.000 евра за подршку 30 грантова, рекао је др Миодраг Степановић, заменик градоначелника и додао да ће град увек подржавати овакве иницијативе.

Данашњем потписивању уговора у Пожаревцу присуствовао је и регионални координатор Help-а, Клаус Мок. Он је подсетио да је сличним пројектима ова немачка организација помогла око 5000 корисника кроз своје петнаестогодишње присуство у Србији.

Према речима Дејана Крстића, члана Градског већа задуженог за невладине организације, на овај начин стварају се могућности самозапошљавања социјално  угрожених категорија и бољи услови живота наших суграђана.

Help_2

Координатор пројекта Џанатан Коко је објаснио да ће наредних дана бити одабрано и преосталих шеснаесторо корисника у оквиру пројекта. Уз помоћ опреме у вредности од 2.400, односно  1.500 евра они ће моћи да започну сопствени бизнис. До сада су показали интересовање за област пољопривреде, услуга и заната. Поред обавезе да региструју своје пословне делатности, корисници имају могућност да похађају пословне обуке важне за развој њихових малих бизниса. До сада су у Пожаревцу одржане четири мотивационе радионице о могућностима запошљавања за припаднице ромске националне мањине, младе и угрожене групе становништва.

Учешће града у пројекту износи  4.725 евра, а корисници зависно од висине средстава за опрему учествују са пет, односно 10 одсто од  укупног износа.

Подели са другима: Facebook Twitter