Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Projekat sa EU „Reka meda“

Unikatna tegla za med

Unikatne tegle za med, namenjene proizvođačima u čitavoj Srbiji, distribuirane su u Požarevcu koji kao grad Grad, zajedno sa Udruženjem pčelara, partnerski učestvuje  u projektu “Ekonomski razvoj Dunavske regije“, pod nazivom „Reka meda”, u okviru IPA programa Evropske Unije u saradnji sa razvojnom agencijom ADA iz Austrije.

Nova, unikatna tegla za med - Spasović i Milošević

Nova, unikatna tegla za med – Spasović i Milošević

 

-Više puta sam bio prisutan na skupštini Udruženja pčelara koji su shvatili da Požarevac ima određene turističke potencijale, ali da to nije dovoljno, već treba da pružamo i  dodatne usluge. Ovde se radi o jednom proizvodu namenjenom savremenom plasmanu meda pošto su shvatili da ti proizvodi treba da se brendiraju i  predstave Požarevac i Srbiju koda turista koji dođu u našu zemlju, kao i u inostranstvu. To je proizvodna šansa, za region, pa i za Srbiju, rekao je Bane Spasović predsednik Skupštine grada Požarevca.

-Nakon dugog niza godina, uspeli smo da napravimo brend Srbije i budemo treća zemlja u Evropi koja ima unikatnu teglu meda. U projektu učestvuje pet partnerskih udruženja. Cilj projekta bio je da uradimo unikatnu teglu saveza. Ukupna vrednost projekta je 200.000 evra. Urađeno je 100 hiljada tegli namenjenih za 114 korisnika, koji su potpisali ugovor o dobroj pčelarskoj praksi. Potrošač će imati mogućnost preko Internet stranice vidi gde je proizvod proizveden, ko ga je upakovao i u kojim se marketima nalazi, rekao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Nova, unikatna tegla za med

Nova, unikatna tegla za med

 

Inače, iz Srbije se 60 odsto meda izvozi u rinfuzu. Cilj je da se, po ugledu na  Nemačku i Sloveniju,  90 procenata meda plasira kao finalni proizvod u tegli, što donosi znatno veći profit.

U grad Požarevac iz projekta stiglo je oko 20 odsto ukupne vrednosti projekta – oko 40 hiljada evra. Tri firme dobile su posao na  projektu.

Kontrolu kvaliteta proizvoda vršiće Zavod za javno zdravlje Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter