Почетак » Актуелно » О Граду
 

Прослављен 15. октобар Дан ослобођења Града Пожаревца у оба светска рата

Свечаном академијом у градском здању обележена је 101 година од ослобођења Пожаревца у Првом и 75 година ослобођења у Другом светском рату.

На академији су уручене и 15. октобарске награде заслужним појединцима, као и повеље установама. 15. октобарске награде су додељене др Владану Ђулаковићу, Михајлу Несторовићу и Радмили Стјеповић, а поред њих награђени су и Спортски савез Града Пожаревца и Туристичка организација.

Пријему у Свечаним салонима присуствовао је генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, други секретар амбасаде Русије Олег Михајлов, потпредседник републичке скупштине Верољуб Арсић, руководство општине Пелагићево, представници војске, полиције, судства, Српске православне цркве, директори јавних предузећа и установа републичког и локалног карактера.

Ове године је витезу Марку Миленковићу, који је три пута заредом освојио титулу љубичевског витеза, уручена сабља у трајно власништво. Сабљу је уручио генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је уручио Селаковићу сабљу за председника Александра Вучића која је додељена због тога што је од 2017. године покровитељ Љубичевских коњичких игара и издигао је игре на национални ниво, што је допринело даљем развоју Љубичевских коњичких игара.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом поздравио госте:

Бане Спасовић

“Састали смо се данас да, најпре овим скупом, а потом и полагањем венаца на спомен обележја и гробове, одужимо део дуга нашим прецима. Прецима, али и савезницима који су својим животом, или неком другом жртвом коју су поднели, допринели ослобођењу Града Пожаревца у Првом и у Другом светском рату. Да, ми смо им дужни и те дугове, ма колико им враћали, пренећемо и на генерације које долазе после нас јер смо од њих добили нешто најдрагоценије – слободу. Каже се да њу човек највише цени када је изгуби, а ми Срби смо слободу толико пута губили и поново освајали, да једноставно не смемо себи више дозволити луксуз да заборавимо колико је вредна. Управо због тога, ми у Пожаревцу 15. октобар доживљавамо и као дан када онима који су погинули за нас, за свој Пожаревац и државу Србију, морамо положити рачуне. Морамо их, осврнувши се кроз протекле деценије погледати у очи, и рећи шта смо ми као данашња генерација, учинили да њихова жртва добије смисао. Тренутак одлуке да дају свој живот отаџбини, сигурно је претходио њиховој жељи да то буде да би се отерао завојевач али такође и да њихова покољења живе у благостању и у равни са најнапреднијим народима Европе. Основно познавање историје од тада на овамо нам говори да нам услед многих проблема, околности ипак нису давале да се искључиво бавимо собом и својом економијом. Међутим последње две деценије мира, нису дале изговор да не положимо рачуне прецима, али и савременицима шта смо урадили да људи овде боље живе. Сада, испред града Пожаревца, заједно са грађанима, полажемо рачуне погинулима за слободу наводећи део онога шта смо урадили за бољи живот. Протекле четири године, …укратко… Нове улице, тргови и путеви. Нови погони, нови послови, нови суграђани. Ново Љубичево, нови Хиподром, Пожаревачки мир, реновиране саобраћајнице… Кнез Милошев венац, Хајдук Вељкова, Шумадијска, Невесињска, Југовићева, Јована Шербановића, у Костолцу Карађорђева, Трудбеничка, Боже Димитријевића, Стевана Немање… комплетно обновљене школа Јован Цвијић, као и она у Забели, ускоро Доситеј Обрадовић,…. Нови кружни токови за лепши изглед и безбеднији саобраћај, осветљен улаз у град, даљинско грејање у Бусију, Бурјану, Петки и још километри и километри цеви свуда по градским и сеоским месним заједницама…. санирање корита реке Млаве, изградња јужног колектора, нов изглед и опрема Центра за културу и Спортског центра, модерна механизација комуналних предузећа за лепши изглед града, улагање у културно спортске манифестације праћено највишим признањима…

… и још много тога што нећу набројати данас, не желећи да одузимам превише времена овом уваженом скупу. Често и ми сами брзо заборавимо све што смо заједно са суграђанима урадили, али то јесте добар знак. Знак који нам казује да смо подигли очекивања Пожаревљана и самим тим спречили спавање на ловорикама јер, као што каже стара кинеска изрека, сутра припада једино онима који имају визију данас.

Зато наша визија данас изгледа овако…

Пожаревац модеран град, препознатљив на привредној, туристичкој, културној и спортској мапи Србије у који радо долазе и стари и нови пријатељи. Пуна индустријска зона, реконструисано централно градско језгро са великом пешачком зоном и платоима Чикош, Милена Павловић Барили, уређеним и освеженим градским парком и бисером у њему, зградом Начелства, нова болница, модерне школе, у вртићима места за сву нашу децу, чист град без дивљих депонија са уређеним системом одношења смећа и развијеном рециклажом, установама и предузећима која су на услузи грађанима… и грађанима који са осмехом поручују својим прецима – памтимо вас тако што својим потомцима остављамо лепши и бољи Пожаревац, лепшу и бољу Србију.”

Никола Селаковић

Никола Селаковић генерални секретар је овом приликом пренео речи Александра Вучића да није заборавио Пожаревац и да ће ускоро као што је и обећано стићи велики инвеститор који ће омогућити нова радна места. Он је још додао да је председник Вучић покровитељ ЉКИ и да ће тако бити убудуће зато што је ова манифестација уцртала Пожаревац на туристичкој мапи Србије али и шире.

Након академије положени су венци на Споменик српском војнику, као и на споменик погинулим војницима Црвене армије и на Споменик стрељаним родољубима.

Подели са другима: Facebook Twitter