Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Proslavljen 15. oktobar Dan oslobođenja Grada Požarevca u oba svetska rata

Svečanom akademijom u gradskom zdanju obeležena je 101 godina od oslobođenja Požarevca u Prvom i 75 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Na akademiji su uručene i 15. oktobarske nagrade zaslužnim pojedincima, kao i povelje ustanovama. 15. oktobarske nagrade su dodeljene dr Vladanu Đulakoviću, Mihajlu Nestoroviću i Radmili Stjepović, a pored njih nagrađeni su i Sportski savez Grada Požarevca i Turistička organizacija.

Prijemu u Svečanim salonima prisustvovao je generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, drugi sekretar ambasade Rusije Oleg Mihajlov, potpredsednik republičke skupštine Veroljub Arsić, rukovodstvo opštine Pelagićevo, predstavnici vojske, policije, sudstva, Srpske pravoslavne crkve, direktori javnih preduzeća i ustanova republičkog i lokalnog karaktera.

Ove godine je vitezu Marku Milenkoviću, koji je tri puta zaredom osvojio titulu ljubičevskog viteza, uručena sablja u trajno vlasništvo. Sablju je uručio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je uručio Selakoviću sablju za predsednika Aleksandra Vučića koja je dodeljena zbog toga što je od 2017. godine pokrovitelj Ljubičevskih konjičkih igara i izdigao je igre na nacionalni nivo, što je doprinelo daljem razvoju Ljubičevskih konjičkih igara.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom pozdravio goste:

Bane Spasović

“Sastali smo se danas da, najpre ovim skupom, a potom i polaganjem venaca na spomen obeležja i grobove, odužimo deo duga našim precima. Precima, ali i saveznicima koji su svojim životom, ili nekom drugom žrtvom koju su podneli, doprineli oslobođenju Grada Požarevca u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Da, mi smo im dužni i te dugove, ma koliko im vraćali, prenećemo i na generacije koje dolaze posle nas jer smo od njih dobili nešto najdragocenije – slobodu. Kaže se da nju čovek najviše ceni kada je izgubi, a mi Srbi smo slobodu toliko puta gubili i ponovo osvajali, da jednostavno ne smemo sebi više dozvoliti luksuz da zaboravimo koliko je vredna. Upravo zbog toga, mi u Požarevcu 15. oktobar doživljavamo i kao dan kada onima koji su poginuli za nas, za svoj Požarevac i državu Srbiju, moramo položiti račune. Moramo ih, osvrnuvši se kroz protekle decenije pogledati u oči, i reći šta smo mi kao današnja generacija, učinili da njihova žrtva dobije smisao. Trenutak odluke da daju svoj život otadžbini, sigurno je prethodio njihovoj želji da to bude da bi se oterao zavojevač ali takođe i da njihova pokoljenja žive u blagostanju i u ravni sa najnaprednijim narodima Evrope. Osnovno poznavanje istorije od tada na ovamo nam govori da nam usled mnogih problema, okolnosti ipak nisu davale da se isključivo bavimo sobom i svojom ekonomijom. Međutim poslednje dve decenije mira, nisu dale izgovor da ne položimo račune precima, ali i savremenicima šta smo uradili da ljudi ovde bolje žive. Sada, ispred grada Požarevca, zajedno sa građanima, polažemo račune poginulima za slobodu navodeći deo onoga šta smo uradili za bolji život. Protekle četiri godine, …ukratko… Nove ulice, trgovi i putevi. Novi pogoni, novi poslovi, novi sugrađani. Novo Ljubičevo, novi Hipodrom, Požarevački mir, renovirane saobraćajnice… Knez Milošev venac, Hajduk Veljkova, Šumadijska, Nevesinjska, Jugovićeva, Jovana Šerbanovića, u Kostolcu Karađorđeva, Trudbenička, Bože Dimitrijevića, Stevana Nemanje… kompletno obnovljene škola Jovan Cvijić, kao i ona u Zabeli, uskoro Dositej Obradović,…. Novi kružni tokovi za lepši izgled i bezbedniji saobraćaj, osvetljen ulaz u grad, daljinsko grejanje u Busiju, Burjanu, Petki i još kilometri i kilometri cevi svuda po gradskim i seoskim mesnim zajednicama…. saniranje korita reke Mlave, izgradnja južnog kolektora, nov izgled i oprema Centra za kulturu i Sportskog centra, moderna mehanizacija komunalnih preduzeća za lepši izgled grada, ulaganje u kulturno sportske manifestacije praćeno najvišim priznanjima…

… i još mnogo toga što neću nabrojati danas, ne želeći da oduzimam previše vremena ovom uvaženom skupu. Često i mi sami brzo zaboravimo sve što smo zajedno sa sugrađanima uradili, ali to jeste dobar znak. Znak koji nam kazuje da smo podigli očekivanja Požarevljana i samim tim sprečili spavanje na lovorikama jer, kao što kaže stara kineska izreka, sutra pripada jedino onima koji imaju viziju danas.

Zato naša vizija danas izgleda ovako…

Požarevac moderan grad, prepoznatljiv na privrednoj, turističkoj, kulturnoj i sportskoj mapi Srbije u koji rado dolaze i stari i novi prijatelji. Puna industrijska zona, rekonstruisano centralno gradsko jezgro sa velikom pešačkom zonom i platoima Čikoš, Milena Pavlović Barili, uređenim i osveženim gradskim parkom i biserom u njemu, zgradom Načelstva, nova bolnica, moderne škole, u vrtićima mesta za svu našu decu, čist grad bez divljih deponija sa uređenim sistemom odnošenja smeća i razvijenom reciklažom, ustanovama i preduzećima koja su na usluzi građanima… i građanima koji sa osmehom poručuju svojim precima – pamtimo vas tako što svojim potomcima ostavljamo lepši i bolji Požarevac, lepšu i bolju Srbiju.”

Nikola Selaković

Nikola Selaković generalni sekretar je ovom prilikom preneo reči Aleksandra Vučića da nije zaboravio Požarevac i da će uskoro kao što je i obećano stići veliki investitor koji će omogućiti nova radna mesta. On je još dodao da je predsednik Vučić pokrovitelj LjKI i da će tako biti ubuduće zato što je ova manifestacija ucrtala Požarevac na turističkoj mapi Srbije ali i šire.

Nakon akademije položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku, kao i na spomenik poginulim vojnicima Crvene armije i na Spomenik streljanim rodoljubima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter